Didier philispart, headspin
OUD AGENDAITEM

Holland Dance Festival

Holland Dance Festival - Het Holland Dance Festival haalt vanaf 22 januari 2020 voor de zeventiende keer de beste internationale dansproducties naar Nederland. Het festival toont tijdens deze editie wervelde dansproducties uit binnen- en buitenland. In totaal zijn in deze periode zo’n vijftig voorstellingen van over de hele wereld in verschillende theaters in Den Haag te zien, die samen het universele karakter en de enorme rijkdom en veelzijdigheid van de dans onderstrepen. Een groeiend aantal van de festivalproducties is bovendien ook in heel Nederland te zien.

Het festival brengt ook in 2020 weer vooral primeurs naar Nederland en presenteert gezelschappen en danskunstenaars die anders niet in ons land te zien zouden zijn. Absolute hoogtepunten daarbij zijn het langverwachte Nederlandse debuut van Compagnie Hervé Koubi. De gerenommeerde Batsheva Dance Company is na een lange afwezigheid terug met de voorstelling Venezuela. Ook de Duitse Gauthier Dance Company weet ongetwijfeld jong en oud te raken met haar dynamische performance.

Het festival volgt in deze editie bijzondere makers die voor hun creaties hun eigen culturele achtergrond of eeuwenlange tradities als uitgangspunt te nemen. De Franse choreograaf Hervé Koubi gaat met een indrukwekkende cast van urban-dansers uit Algerije en Burkina Faso in Ce que le jour doit à la nuit op ontdekkingsreis naar zijn eigen geschiedenis als zoon van Algerijnse immigranten. De verrichtingen van de twaalf mannelijke dansers raken gevaarlijk dicht aan het onmogelijke. Ze spinnen rond op één arm, om vervolgens moeiteloos over te schakelen naar de andere arm. Ze duiken horizontaal over het toneel om, in split seconds, in de lucht om hun as te draaien.

Naast Nederlands Dans Theater zijn de drie andere grote gezelschappen die hun opwachting maken op het belangrijkste danspodium van Den Haag, het Zuiderstrandtheater, Gauthier Dance Company, Batsheva Dance Company en het Italiaanse Aterballetto.

Het Holland Dance Festival is de enige internationale dansbiënnale van Nederland. Als dynamische, internationaal georiënteerde dansorganisatie bieden zij hun publiek een ‘venster op de wereld’ door, vanuit alle windstreken, de kwalitatief meest hoogstaande en belangwekkende dansproducties naar ons land te halen. De afgelopen jaren presenteerden zij in thuisstad Den Haag en elders in Nederland meer dan driehonderd producties uit maar liefst 35 verschillende landen. Het grootste deel daarvan betrof Nederlandse primeurs. Andersom initieerde Holland Dance Festival een groot aantal samenwerkingen tussen Nederlandse dansgezelschappen en choreografen enerzijds en buitenlandse gezelschappen, festivals en voorstaande choreografen en dansers anderzijds.

Holland Dance Festival vindt plaats van 22 januari t/m 8 februari 2020.

Klik hier voor meer informatie.