Paisajes para no colorear © Jorge Sánchez
OUD AGENDAITEM

Holland Festival

Holland Festival - Op woensdag 29 mei 2019 begint de 72ste editie van het Holland Festival. Het Holland Festival brengt de wereld op het podium met zowel nieuwe namen als grote meesters, uit onder andere Chili, Colombia, de Democratische Republiek Congo, Duitsland, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Deze editie is de eerste waarin gewerkt wordt met associate artists. In 2019 zijn dat William Kentridge en Faustin Linyekula. Tenslotte presenteert het festival dit jaar ook het grote Stockhausenproject aus LICHT. Het programma bevat dit jaar 39 voorstellingen en concerten en een uitgebreid contextprogramma.

Het festival opent met The Head & The Load in Theater Amsterdam (in de Houthavens), een nieuwe muziektheatervoorstelling van William Kentridge met muziek van Philip Miller en Thuthuka Sibisi en een choreografie van Gregory Maqoma. De Belgische choreograaf Anne Teresa De Keersmaeker en de Catalaanse theatermaker Angélica Liddell maken hun rentree met recent werk. 

In samenwerking met De Nationale Opera, het Koninklijk Conservatorium Den Haag en de Stockhausen-Stiftung für Musik presenteert het Holland Festival aus LICHT, een ruime selectie uit Karlheinz Stockhausens magnum opus LICHT, Die sieben Tage der Woche. Het wordt een van de grootste producties ooit op het Holland Festival, een muziektheatermarathon van 15 uur, verdeeld over drie dagen, met als een van de vele hoogtepunten het HELIKOPTER-STREICHQUARTETT, uitgevoerd vanuit vier helikopters hoog in de lucht boven de Gashouder van de Amsterdamse Westergasfabriek. 

In een uitgebreid contextprogramma met debatten, workshops en inleidingen verdiept het Holland Festival het hoofdprogramma. Dit jaar wordt onder meer samengewerkt met The Black Archives en Black Renaissance, De Balie en Mister Motley. In de debatreeks The Welcome Table wordt nader ingegaan op de belangrijke onderwerpen en thema’s van het festival, zoals postkolonialisme, identiteit en verzwegen verhalen. Ook gaan associate artists William Kentridge en Faustin Linyekula met elkaar en andere kunstenaars in gesprek. Bovendien wordt er voorafgaand aan het festival weer een reeks films die gelieerd zijn aan de voorstellingen getoond.

Het Holland Festival hecht veel waarde aan toegankelijkheid en voert daarom een gedifferentieerd prijsbeleid. Naast de reguliere kortingen voor jongeren, studenten en kunstvakstudenten, geldt dit jaar voor de voorstellingen Not Another Diva … en Electro Symphonic Orchestra een uniform laag tarief van slechts € 15.Bovendien is een aantal voorstellingen gratis te bezoeken: Parlement debout, Vehicle, The Invisible Exhibition, Opera in het park en de Listening party met Eddy De Clercq. Ook neemt het festival zoals voorgaande jaren deel aan Geef een Toegift, een campagne waarbij bezoekers van het festival worden uitgenodigd bij te dragen aan een toegangskaartje voor iemand die dat zelf niet kan betalen. In totaal presenteert Holland Festival 64 producties met 139 voorstellingen / concerten / evenementen, verdeeld over 26 dagen, waaronder 9 wereldpremières, 7 Europese premières en 20 Nederlandse premières.

Holland Festival vindt plaats van 29 mei t/m 23 juni 2019.

Klik hier voor meer informatie.