Foto: Herman Helle
OUD AGENDAITEM

Hotel Modern speelt Kamp

Hotel Modern - Meer dan 70 jaar na de bevrijding van Auschwitz zijn er steeds minder overlevenden die zelf hun verhaal kunnen vertellen. Hotel Modern voelt de noodzaak de voorstelling Kamp, waarin leven en sterven in een nazi-concentratiekamp verbeeld wordt, nu speciaal voor jongeren te spelen. De heropvoering van Kamp is van 19 maart t/m 11 juni te zien door heel het land.

Een enorme maquette van Auschwitz-Birkenau vult het podium: overvolle barakken, een spoorlijn, de poort met de woorden ‘Arbeit macht frei’. Op het toneel wordt de miniatuurversie van het kamp tot leven gewekt: duizenden geknutselde poppetjes van acht centimeter verbeelden de gevangenen en hun beulen. Als reusachtige oorlogsverslaggevers dwalen de drie spelers met minicamera's door het kamp, filmen de gruwelijke gebeurtenissen en maken het publiek ooggetuige.

Kamp is dit voorjaar zowel in reguliere theaters als in jongerentheaters te zien. Aanleiding voor het maken van de voorstelling was het gegeven dat de grootvader van Hotel Modern-kernlid Pauline Kalker in Auschwitz is omgebracht. Pauline deelt voorafgaand aan de schoolvoorstellingen haar familiegeschiedenis en praat samen met de andere makers van Hotel Modern met de jongeren over hoe discriminatie en vreemdelingenhaat kon uitmonden in genocide.

De voorstelling ging in 2005 in première, was te zien in theaters en op festivals in Europa, Australië, Japan, de Verenigde Staten, Rusland en Canada en wordt nu dus weer heropgevoerd. De maquette is gemaakt en wordt bespeeld door Herman Helle, Arlène Hoornweg, Pauline Kalker, met dank aan kampoverlevenden Fien Benninga-Warendorf, Leny Boeken-Velleman, Hans en Noemie Beckman, die hun ervaringen aan de makers wilden vertellen.

Klik hier voor meer informatie over de (her)opvoering van Kamp.