Marc Bijl, Rob Birza, ‘Suicide Machine‘, 2003, mixed media, collectie Stedelijk Museum Amsterdam
OUD AGENDAITEM

Hybride sculptuur

Stedelijk Museum Amsterdam - Het Stedelijk Museum Amsterdam laat op basis van de eigen collectie in Hybride sculptuur zien hoezeer de beeldhouwkunst veranderd is sinds 1990. De tentoonstelling zal uit drieëntwintig veelal monumentale werken bestaan van negentien kunstenaars. De titel Hybride sculptuur verwijst naar het feit dat bijna geen van de werken eruitziet als een beeldhouwwerk in de klassieke zin: de kunstenaars werken op het snijvlak van sculptuur en schilderkunst, performance, videokunst en design. Een aantal van de werken is nog niet eerder getoond in het Stedelijk.

De kunstenaars in Hybride sculptuur streven niet naar een ‘pure’ beeldhouwkunst die alleen gericht is op de klassieke eigenschappen van de sculptuur, zoals volume en ruimte. Zij zoeken juist de vermenging met andere media op en eigenen zich onder andere voorwerpen toe uit de popcultuur en het alledaagse leven en transformeren die door ze te veranderen in maat, kleur of materiaal.

Leontine Coelewij, conservator hedendaagse kunst en samensteller van de tentoonstelling: “Wat deze aankopen en schenkingen van de afgelopen dertig jaar laten zien, is dat hedendaagse kunstenaars de beeldhouwkunst met een enorme vrijheid tegemoet treden en voortdurend de grenzen van het medium aftasten en oprekken. Zij hebben het domein van de beeldhouwkunst ingrijpend veranderd, en we zijn er trots op dat we dit gebaseerd op onze eigen collectie kunnen laten zien”

De tentoonstelling Hybride Sculptuur is van 23 maart 2019 t/m 12 januari 2020 te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Klik hier voor meer informatie.