Marc Sijan, Embrace, 2015. Beeld: Bram Barentsen.
Sam Jinks, Womand and Child, 2010. Foto: Bram Barentsen.
Ron Mueck, A Girl, 2006. Foto: Bram Barentsen.
OUD AGENDAITEM

Hyperrealisme: Sculptuur

Met de tentoonstelling ‘Hyperrealisme Sculptuur’ zet de Kunsthal Rotterdam de stap naar de derde dimensie - de wereld van onvoorstelbaar realisme. De tentoonstelling presenteert een unieke selectie hyperrealistische werken van de belangrijkste beeldhouwers van de afgelopen vijftig jaar. Van de vroege Amerikaanse pioniers onder wie George Segal, Duane Hanson en John DeAndrea tot de opkomst van de internationale beweging, vertegenwoordigd door onder andere Juan Muñoz (Spanje), Maurizio Cattelan (Italië), Berlinde de Bruyckere (België) en de uit Australië afkomstige Ron Mueck, Sam Jinks en Patricia Piccinini.

Met 35 kunstwerken van 28 kunstenaars toont de Kunsthal een toonaangevend overzicht van de ontwikkeling van 50 jaar hyperrealistische beeldhouwkunst wereldwijd. Sinds de jaren ‘60 houden kunstenaars zich vanuit verschillende invalshoeken bezig met een vorm van figuratieve kunst waarbij de menselijke figuur zo levendig en levensecht mogelijk wordt verbeeld. Het oog in oog staan met deze beelden prikkelt en roept vragen op over mens, lichaam en identiteit. Hoe kijken we in 2018, met de huidige selfie-cultuur, naar onszelf en naar anderen.

Aan de hand van vijf verschillende thema’s laat de tentoonstelling zien dat de manier waarop we naar onze lichamen kijken voortdurend verandert. Ook de hyperrealistische naakten van de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy zijn te zien en werk van de Franse kunstenaar Daniel Firman, die zijn sculpturen juist volledig aankleedt, waarbij hij gelaatstrekken en ledematen systematisch verhult.

Wij gingen langs de tentoonstellings. Lees het hier

Hyperrealisme Sculptuur loopt van 10 maart 2018 t/m 1 juli 2018.

Klik hier voor meer informatie.