Chas Gerretsen tijdens een reportage in Chili (1973-1974) © Chas Gerretsen / Nederlands Fotomuseum
OUD AGENDAITEM

In de hoofdrol Chas Gerretsen

Nederlands Fotomuseum - 'In de hoofdrol Chas Gerretsen' is de eerste overzichtstentoonstelling van de Nederlandse fotograaf Charles Gerretsen. 

Naast zijn beroemde foto's, is ook veel niet eerder vertoond werd te zien. Het oeuvre van Gerretsen raakt aan belangrijke maatschappelijke thema's: kan een foto schuldig zijn? Bestaat er zoiets als objectieve journalistiek? Moet je stelling nemen als fotograaf? 

Gerretsen reisde naar Vietnam en was ter plekke bij een brute staatsgreep begin jaren zeventig in Chili, met historische foto's als gevolg. Hij maakte vele opnamen van het oorlogsgeweld, vluchtelingen en verwoestingen. Hij ontving als enige Nederlander de Robert Chapa Gold Medal wegens uitzonderlijke moed. 

De tentoonstelling vertelt het verhaal van een fotojournalist die weet hoe belangrijk het is dat een verslaggever ter plekke is, ondanks dat je jezelf dan in een gevaarlijke situatie kunt brengen. 

'In de hoofdrol Chas Gerretsen' is van 15 oktober 2021 t/m 22 april 2022 te bewonderen in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. 

Klik hier voor meer info!