foto: Collectie Colauto
OUD AGENDAITEM

Indisch Palet: 50 kunstwerken van 20 kunstenaars

Westfries Museum - Meer dan vijftig kunstwerken van bijna twintig verschillende kunstenaars over Indië vormen letterlijk een Indisch palet. Hun verschillende stijlen en technieken, de tijd waarin ze werkten, de vorm van hun kunst zijn samen een veelkleurig mozaïek. Op 10 februari tot en met 10 juni exposeert het Westfries Museum Indisch Palet. Op deze tentoonstelling is werk te zien van zo’n twintig verschillende toonaangevende kunstenaars.  Deze werken zijn ter beschikking gesteld door kunstverzamelaars Rob Colauto en Yvonne van Peperstraten.

De tentoonstelling bestaat uit ruim vijftig werken, waaronder zeven topstukken van de schilder Isaac Israëls en werken van Pieter Ouburg, Dolf Breetvelt, Rudolf Bonnet, Willem Hofker en Johannes ten Klooster. Daarnaast is er werk te zien van drie nog levende kunstenaars: Maria de Ruiter de Witt, Zhang Din en I Wayan Mudana.

Met Indisch Palet wil het museum vooral de fascinatie voor Indië laten zien van verschillende Nederlandse kunstenaars die daar hebben gewoond en gewerkt. Het museum brengt de hoogtepunten uit de enorm rijke en gevarieerde collectie van Rob Colauto en Yvonne van Peperstraten. Naast schilderijen zijn er in Indisch Palet ook een bronzen en drie houten beelden te zien.

De eerste tentoonstelling met werk van het echtpaar Colauto van Peperstraten was bijna dertig jaar geleden in het Westfries Museum te zien onder de titel Indonesische Impressies. Dat topstukken uit de sinds de jaren tachtig in samenstelling veranderde Collectie Colauto in 2019 opnieuw in Hoorn zijn te zien, is geen toeval. In 2019 is het 400 jaar geleden dat Jan Pieterszn Coen Batavia stichtte. Voor het Westfries Museum is dat aanleiding om Nederlands-Indië in 2019 centraal te stellen in de tentoonstellingsagenda.

De tentoonstelling Indisch Palet is van 10 februari tot 10 juni 2019 te zien in het Westfries Museum.

Klik hier voor meer informatie.