Illustratie: Cyprian Koscielniak‚Ä®
OUD AGENDAITEM

Indische iconen in de Nederlandse popmuziek

Stedelijk Museum Breda - Indische winter biedt een gevarieerd programma rond de tentoonstelling Indische iconen in de Nederlandse popmuziek. Er zijn live muziekoptredens, lezingen, gesprekken, tentoonstellingen en workshops op verschillende culturele locaties in Breda.

De tentoonstelling Indische iconen in de Nederlandse popmuziek is gemaakt in samenwerking met de documentaire Klanken van Oorsprong die inmiddels meer dan 22.000 bezoekers heeft getrokken. Samen vertellen ze het verhaal van Indisch-Nederlandse en Molukse artiesten als The Tielman Brothers, The Blue Diamonds en Anneke Grönloh die een bepalende invloed hebben gehad op de Nederlandse popmuziek. 

The Tielman Brothers, die hun carrière begonnen in Breda, The Hot Jumpers en The Crazy Rockers werden snel populair bij de Nederlandse jeugd. Met de indorock - een eigen variant op de rock ’n roll - veroorzaakten ze een muzikale revolutie. Deze Indische iconen stonden aan de wieg van de jongerencultuur van de jaren ’60. Later kregen ze ook gezelschap van Indische artiesten zoals Sandra Reemer, Liesbeth List en Boudewijn de Groot.

De muzikanten delen een gemeenschappelijke geschiedenis van oorlog, het vluchten uit het land van oorsprong, de gedwongen immigratie en het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland. Muziek was voor deze Indische Nederlanders de belangrijkste uitlaatklep. 

In Indische iconen in de Nederlandse popmuziek staan The Tielman Brothers en hun Bredase nazaten centraal. Na aankomst in Nederland nam de familie Tielman haar intrek in een contractpension aan de Baronielaan in Breda. Het eerste optreden van de band was in 1957 in Stadsschouwburg Concordia. In Breda en omgeving waren in die periode meer Indische jongeren die een eigen bandje oprichtten, zoals The Rockin’ Teens, The Cookers, The GMC’s. 

In het museum zijn naast de originele instrumenten van deze bands, foto- en filmmateriaal en deleted scenes van Klanken van Oorsprong te zien. Daarnaast is er een Indische wall of fame met muziekfragmenten die je met je smartphone kunt beluisteren. 

Benieuwd naar het hele programma of meer informatie over de Indische winter? Klik hier. Het programma loopt van 1 december 2018 t/m 13 januari 2019 in Stedelijk Museum Breda.