Olga Costa La vendedora de frutas 1951
OUD AGENDAITEM

Intens Mexico, politiek, identiteit, seks en dood

Cobra Museum voor de Moderne Kunst - Met de tentoonstelling Intens Mexico, politiek, identiteit, seks en dood maakt het Nederlandse publiek kennis met belangrijke Mexicaanse moderne kunst en de culturele betrokkenheid van de kunstenaars in Mexico. Er is werk te zien van wereldberoemde kunstenaars als Frida Kahlo, Diego Rivera, Jose Clemente Orozco en David Alfaro Siqueiros maar ook van nationale beroemdheden als Francisco Toledo en Graciela Iturbide waarvan het werk in Nederland nog nooit te zien is geweest. 

De tentoonstelling uit de collectie van het M.A.M. het Museo de Arte Moderno, een van Mexico’s belangrijkste musea, is samengesteld door de voormalige directeur Sylvia Navarrete Bouzard. De selectie beslaat de periode vanaf de Mexicaanse Revolutie in 1910 tot de stormachtige opkomst van de globalisering in het begin van de jaren 90 van de vorige eeuw. 

In de vroegste werken uit deze tentoonstelling zien we hoe schilders de armoede en de onvrede onder de boeren aan de kaak stelde. Later, als gevolg van de trek van het platteland naar de grote steden (en de migratie naar de Verenigde Staten), ontstonden andere vormen en archetypes van armoede en ongelijkheid zoals we zien in het werk van Pablo Ortiz Monasterio. In portretten komen thema’s als nationale identiteit, het onderscheid in klasse, tradities of etnische afkomst regelmatig aan de orde. De soms erotische portretten zijn tegelijkertijd een eerbetoon aan afgelegen streken van het land, waar voorouderlijke tradities als het matriarchaat, en historische tolerantie ten opzicht van seksuele diversiteit nog steeds voortbestaan. Dat is te zien onder meer in het suggestieve werk Los cocos van Frida Kahlo.

Intens Mexico, politiek, identiteit, seks en dood is te zien van 11 oktober 2019 t/m 29 maart 2020 in het Cobra Museum voor de Moderne Kunst. Klik hier voor meer info.