Foto: Jan Versweyveld
OUD AGENDAITEM

Internationaal Theater Amsterdam - Oedipus

Internationaal Theater Amsterdam - Koning Oedipus is de perfecte tragedie. Robert Icke – die wordt beschouwd als hét talent van het jonge Britse toneel – regisseerde vorig jaar een hedendaagse, vrije bewerking van eigen hand. Oedipus ging in april 2018 in première en werd in hetzelfde jaar geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival. De jury prees Icke voor zijn subtiele verschuivingen en verfrissende nieuwe perspectieven. De productie, met o.a. Hans Kesting en Marieke Heebink, is 1 – 10 mei opnieuw te zien in Internationaal Theater Amsterdam.

Het is de avond van de verkiezingen. De stemmen worden geteld. Oedipus (Hans Kesting) staat op het punt een gigantische overwinning te boeken. De ambities zijn groot. Langzamerhand komt Oedipus echter tot de ontdekking dat zijn verleden heel anders is dan hij altijd heeft gedacht. Wie kijkt onbewogen toe als iemand zijn eigen ondergang tegemoet gaat? Oedipus zit vol verrassende wendingen die de afwikkeling tot een bloedstollende thriller maken.

'Oedipus is het verhaal van een man die in zijn succes limieten overschreed om vervolgens tot de ontdekking te komen dat hij daarbij over de meest fundamentele grenzen was heen gegaan. Iedereen maakt weleens een fout. Iedereen wijkt af van het plan. Maar wat doen we als onze fouten al eerder zijn begaan? Wat als die fouten het plan zijn? Wat als die fouten niet ongedaan kunnen worden gemaakt? Hoe kunnen we onszelf genoeg doorzien om te stoppen voor het te laat is? Hoe kunnen we onszelf ooit goed genoeg kennen?’ – Robert Icke

Oedipus is van 1 t/m 10 mei 2019 te zien in het Internationaal Theater Amsterdam.

Klik hier voor meer informatie.