Taus Makhacheva, Charivari (2019). Foto door: Pat Verbruggen
Leeuwarden 05 juni 2021 - 06 maart 2022

It's possible to raise the ceiling a bit

Fries Museum – De werken van Taus Makhacheva zijn tot het voorjaar te zien in de tentoonstelling It’s possible to raise the ceiling a bit in het Fries Museum in Leeuwarden. In deze expositie worden films, objecten en installaties tentoongesteld samen met nieuw werk dat zij speciaal voor het Fries Museum maakt. De centrale thema’s in deze tentoonstelling zijn het bevragen van de geschiedenisschrijving en heersende culturele conventies. Veel van deze werken zijn voor het eerst in Nederland te zien. 

Kenmerkend aan Makhacheva’s werk is de open blik op andere culturen, gebruiken en rituelen. Met een humoristische maar kritische houding onderzoekt ze hoe het lokale en het globale, traditie en vooruitgang zich tot elkaar verhouden in de hedendaagse Kaukasische samenleving.

Hoogtepunt van de tentoonstelling is het werk Charivari (2019), dat voor het eerst in Nederland te zien zal zijn. De installatie doet denken aan een circus, met trapezes en kostuums van performers. De titel van het werk verwijst naar de openingsact waarbij clowns, acrobaten en andere artiesten gelijktijdig de piste betreden om hun kunsten te vertonen. De installatie is een bonte mix van sculpturen, geluid en absurdistische verhalen. Makhacheva: 'Als kind hield ik van het circus, ik droomde er zelfs van om een clown te worden.'

In de huidige samenleving lijkt het haar dat het concept van flexibiliteit op twee manieren wordt waargenomen. Aan de ene kant is deze samenleving erg flexibel, maar aan de andere kant is ze bang voor bepaalde vormen van flexibiliteit, bang dat ze haar identiteit, die versteend is, kunnen vernietigen.'

Een andere intrigerende installatie komt voort uit het verhaal van de heteluchtballon Le Flesselles, die op 19 januari 1784 een vlucht maakte door Lyon. Geïnspireerd door lessen kostuumontwerp aan het Lycée La Martinière Diderot in Lyon, produceerde Taus Makhacheva een metaforische replica van de heteluchtballon. In het werk combineert Makhacheva technieken uit de kleermakerij met materialen uit verschillende tijdperken, zoals de hoepelrok. De ballon vertelt de geschiedenis van technologie en mode, van gereedschappen en het lichaam.

It’s possible to raise the ceiling a bit is t/m 6 maart 2022 te zien in het Fries Museum in Leeuwarden. 

Klik hier voor meer informatie!