Het hout © Henri Verhoef
Het hout © Henri Verhoef
OUD AGENDAITEM

ITA - Het hout

 

Internationaal Theater Amsterdam (ITA) – Michiel van Erp, maakte met 'Het hout', van geprezen schrijver Jeroen Brouwers, in 2018 zijn debuut bij het ITA-ensemble. Brouwers schetst hier een beeld van een rooms klooster met jongenspensionaat waarin een mannengemeenschap van kloosterlingen, straffeloos haar gang kan gaan. Het zijn echter niet de wantoestanden die in deze voorstelling centraal staan, maar het  dilemma waar je als mens voor komt te staan: ‘Wat bezielde die mensen om te blijven en te zwijgen?

Vanuit die vraag regisseerde Michiel van Erp deze theatervoorstelling. Van Erp:  “Het hout gaat over de mechanismen die schuil gaan achter het collectief verzwijgen van wantoestanden. En over de dilemma’s waar je als individu voor komt te staan als je er wat tegen wil doen, en over de moed die nodig is om naar voren te stappen."

In Het hout kijkt de jonge broeder Bonaventura met lede ogen toe hoe de leerlingen door een aantal van de broeders keer op keer worden gebrutaliseerd en zelfs seksueel misbruikt. Iedereen weet ervan, maar niemand grijpt in. Bonaventura staat voor een verlammende keuze: weglopen uit protest of blijven zodat hij de jongens voor erger kan behoeden? Tijdens een bezoek aan de tandarts ontmoet Bonaventura de jonge weduwe Patricia. Ook nadat zij een geheime liefde ontwikkelen, blijft hij nog lange tijd besluiteloos. Zal zij hem kunnen helpen om die knoop door te kunnen hakken?

De voorstelling ‘Het hout’ is te zien van 4 december 2019 t/m 30 januari 2020 op meerdere locaties door het land. Voor meer informatie en de actuele speellijst, klik hier.