OUD AGENDAITEM

Jaap Kuijpers: Een overzicht

Pulchri Studio - Met deze herinneringsexpositie van Jaap Kuijpers ter gelegenheid van 50 jaar lidmaatschap Pulchri willen Kuijpers’ naasten en vrienden een zo goed mogelijk overzicht geven van zijn werk door de jaren heen. Ze willen hem met deze expositie eren en hem bedanken voor al het mooie wat hij hen geboden en nagelaten heeft.  In de zalen is werk uit Kuijpers’ lange, werkzame leven te zien.

Jaap Kuijpers (1948-2018) was als kunstenaar een reiziger, met een groot oeuvre van schilderijen, tekeningen en ruimtelijk werk. Hij werkte figuratief, maar speelde een subtiel en ontregelend spel met de waarneming van de kijker. Zijn stijl is heel herkenbaar door de lijnvoering en helder bijna transparant kleurgebruik.

 

In 2019 zou Jaap Kuijpers zijn 50-jarig jubileum vieren als (zoals hij zichzelf typeerde) ‘jongste en langste lid van Pulchri’. Dit wilde hij vieren met een jubileumexpositie.

Als voorbereiding voor deze expositie was Kuijpers van plan voor de derde keer als ‘kunstenaar-pelgrim’ de legendarische bedevaartroute naar Santiago de Compostella in Spanje te fietsen. Deze fietstocht zou hij alleen afleggen net zoals de keren hiervoor. Ter voorbereiding voor deze reis had hij het oude tekenplankje van zijn geliefde grootvader, die ook schilderde, omgebouwd tot een op de fiets bruikbaar tekentafeltje. Jaap heeft vele fietstochten in Spanje door verlaten landschappen afgelegd, om foto’s en tekeningen te maken die hij later uitwerkte tot schilderijen.

Jaap Kuijpers: Een overzicht is te zien vanaf 30 november tot 16 december in Pulchri Studio. Klik hier voor meer informatie.