Jan Beutener, Hangend, 2005, particuliere collectie
OUD AGENDAITEM

JAN BEUTENER | After All

Museum MORE - Met een uitgebreide overzichtstentoonstelling brengt Museum MORE een ode aan het oeuvre van Jan Beutener. Alleen Beutener kan kiezen voor een paar knokige knieën die uitsteken tegen een windscherm of een zakdoekje verstopt in de naad van een fauteuil. Uiteindelijk blijkt Beutener een vertellende realist pur sang. After All toont een selectie van meer dan 70 schilderijen, waaronder tijdloze iconen zoals Beuteners intieme maar ook geestige ‘Aardappels’.

Beutener is een kijker. Wanneer iets in de verschijningsvorm van mensen, dieren, planten of voorwerpen hem opvalt, ontstaat een idee als uitgangspunt voor een schilderij. Het kan de manier zijn waarop een blad aan een plant hangt of het betreft de schim van een wegrennend persoon. Beutener is vooral een ontdekker van de dingen en vindt zelden iets uit. In zijn realisme staat het detail dat hem opvalt centraal.

Beuteners laatste werk tot nu toe Op linnen uit 2019, is een vermenging van humor en melancholie. Het schilderij stelt het atelier voor zoals je dat aantreft na een tijd van werken en er weer opnieuw tegen aan wilt gaan. Toch gaat het ook om de keerzijde van het schilderij dat wij nog niet mogen zien. Je wordt gedwongen de rest eromheen te interpreteren: de schilderjas die verlaten en onaangeraakt aan de muur hangt, de scheur in de gestucte muur die nooit gerepareerd zal worden, maar ook het jasje dat al over de stoelleuning hangt en aankondigt dat het schilderij weldra klaar zal zijn.

After All is te zien vanaf 19 januari t/m 31 mei 2020 in Museum MORE. Klik hier voor meer info.