an Robert Leegte, Drawing nr.8, 2018. Foto: Gert Jan van Rooij
OUD AGENDAITEM

Jan Robert Leegte - Clear Obscure

Kunstfort bij Vijfhuizen - Het Kunstfort toont met trots nieuw werk van Jan Robert Leegte. Jan Robert Leegte behoort tot de eerste kunstenaars van de NetArt beweging en hij gebruikt sinds 1997 het wereldwijde web als zijn werkterrein. Kunsthistorische stromingen zoals land art, minimalisme en conceptualisme past hij toe op het internet. Ook brengt hij de esthetiek van de online-wereld naar de fysieke tentoonstellingsruimte.

In de tentoonstelling Clear Obscure onderzoekt Jan Robert Leegte het idee van ‘transparantie’ dat momenteel de dominante stroming is in het interface-ontwerp, ingegeven door Steve Jobs idee van ‘intuïtief design’. Hierdoor wordt de interne werking van de computer volledig verborgen. Jan Robert Leegte geeft ons juist een blik van de ‘black box’ in een serie computer-performances. In zijn tekeningen vertaalt hij de bijna onschuldig ogende sculpturale kwaliteiten van het internet. Het geheel geeft een esthetisch glad en tegelijkertijd ongemakkelijk beeld van een dystopische en tegelijkertijd heel reële werkelijkheid.

Jan Robert Leegte (1973, Nederland) woont en werkt in Amsterdam. Zijn werk was te zien bij Whitechapel Gallery in London, ZKM Karlsruhe, MAAT Lissabon, MOTI Breda, iMal Brussels en Nomade Art Space in Hangzhou. Zijn werk is opgenomen in de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam.

Klik hier voor meer informatie over Jan Robert Leegte - Clear Obscure, van 7 juli t/m 1 september 2019 te zien in Kunstfort Vijfhuizen