John Riddy, London (Garrick), 2008, Courtesy Frith Street Gallery
OUD AGENDAITEM

John Riddy in De Pont

Tilburg - Museum De Pont in Tilburg toont voor het eerst in Nederland een groot overzicht van het werk van de Britse fotograaf John Riddy, waarin al zijn belangrijke series zijn opgenomen. Deze unieke expositie, eenvoudig getiteld als Photographs, loopt van 13 april t/m 1 september 2019.

John Riddy (Birmingham, 1959) kon na zijn studie schilder- en beeldhouwkunst zijn draai niet vinden. Hij ontvluchtte zijn atelier en begon als fietskoerier onderweg te fotograferen. Als zoon van een gedreven amateurfotograaf had hij weliswaar enige ervaring met het medium, maar door zelfstudie en de praktische adviezen in drie boeken van de Amerikaanse fotograaf Ansel Adams, The Camera, The Negative en The Print, maakte hij zich het vak eigen.

Sinds begin jaren negentig werkt Riddy in series, eerst in zwart-wit, later ook in kleur. Karakteristiek voor zijn foto’s is de verstilling. Levende wezens zijn slechts sporadisch te zien, stad en platteland zijn gedompeld in een roerloze rust. Een terugkerend thema is contrast, contrast tussen oud en nieuw en tussen de bestaande architectuur en de gevolgen van de vooruitgang.

John Riddy fotografeerde in verschillende landen, van Engeland en Italië tot Japan, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. Hij kiest hierbij telkens voor alledaagse plekken die de meeste mensen bekend voorkomen: ‘Hoe alledaagser het onderwerp, des te groter de complexiteit als het wordt getransformeerd binnen het medium. Ik denk dat het nabeeld boeiender is en het werk langer houdbaar als het correspondeert met wat wij beschouwen als gedeelde ervaring.’

Klik hier voor meer informatie over de expositie Photographs van John Riddy, van 13 april t/m 1 september 2019 te zien in De Pont.