Gezicht op Maassluis zonder lijst, Johan Barthold Jongkind
OUD AGENDAITEM

Jongkind onderweg, An artist born

Museum Vlaardingen - Het jaar 2019 is het 200ste geboortejaar van de kunstenaar Johan Barthold Jongkind. Museum Vlaardingen grijpt deze gelegenheid aan om een kleine, unieke expositie te organiseren over het leven van Jongkind in Vlaardingen en Maassluis en zijn werkgebied in de regio Zuid-Holland. Een aantal van deze schilderijen is lange tijd niet meer publiekelijk tentoongesteld. De tentoonstelling is te bezichtigen van 18 mei t/m 29 september 2019.

Jongkind maakte veel schetsen en schilderijen van het landschap van Midden-Delfland en locaties aan de trekvaart. Hij is in deze regio daarmee een belangrijke verteller van het verhaal van het leven met en aan het water. Talloze malen is Jongkind verhuisd. Onderweg maakte hij vele schetsen, waarop thema’s en onderwerpen uit deze omgeving terug te zien zijn. Ook in zijn latere werk kwam het leven met en aan het water vaak terug. Daarmee ontstaat een prachtig beeld van hoe deze regio er in zijn tijd uitzag.

Het tweede thema dat opvalt in het werk van Jongkind, is de prille ontwikkeling richting een impressionistische toets. Een toets die later in zijn leven vrijer en gekleurder wordt en uitmondt in soms stemmige, soms dramatische maangezichten. De verre horizon, schitteringen, reflecties op het water... Jongkind ontwikkelt onderweg zijn eigen manier van kijken, waarmee hij uiteindelijk een hele nieuwe generatie kunstenaars inspireert: de impressionisten. Museum Vlaardingen toont 10 tot 15 schilderijen en etsen van Jongkind uit de omgeving van Vlaardingen, Maassluis, Midden-Delfland, Delft en Overschie

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling Jongkind onderweg, An artist born, van 18 mei t/m 29 september 2019 te zien in Museum Vlaardingen.