Studie Sirenen (detail), 2019
OUD AGENDAITEM

Joris Strijbos’ Sirenen in de Kunsthal

Kunsthal Rotterdam - Van 16 maart t/m 7 juli 2019 presenteert de Kunsthal Rotterdam Sirenen, een kinetische klankinstallatie van kunstenaar en componist Joris Strijbos. De expositie is onderdeel van project Kunsthal Light 20, het talentontwikkelingsprogramma van de Kunsthal. Dit richt zich sinds 2011 in het bijzonder op jonge kunstenaars die in staat zijn op originele en artistieke wijze ‘een breed gebaar’ neer te zetten.

Joris Strijbos (1981, Zaanstad) studeert in 2010 af in de richting ArtScience aan de Koninklijke Academie van Beelden Kunsten, Den Haag. Daarna zet hij zijn studieloopbaan voort aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Zijn werk wordt sindsdien getoond op festivals, in galeries en musea waaronder Sonic Acts Festival en het Van Gogh Museum in Amsterdam, Woodstreet Galeries in Pittsburgh en Nuit Blanche in Parijs.

Het werk van Joris Strijbos is geïnspireerd op doorlopend onderzoek naar complexe processen, zoals georganiseerde systemen in de biologie en digitale technologie. De wijze waarop een zwerm vogels onderling functioneert, het proces van algoritmen in datanetwerken; Strijbos ontrafelt de complexiteit en vertaalt de schoonheid die hij hierin ontdekt naar composities van licht en geluid.

De audiovisuele installaties en mediaperformances van Strijbos bevinden zich op het snijvlak van wetenschap, kunst en techniek. Voor ‘Kunsthal Light #20’ ontwerpt hij een site-specific installatie bestaande uit roterende buizen met luidsprekers. Door de rotatie van de geluidsbronnen en de beweging van bezoekers, ontstaat een interactieve compositie die verwijst naar de mythologische lokroep van sirenen. Het bijna sacrale klankveld vormt hierbij een scherp contrast met het robuuste uiterlijk van de installatie.

Klik hier voor meer informatie over de kinetische klankinstallatie Sirenen, van 16 maart t/m 7 juli te zien in Hal 6 van de Kunsthal.