Heilige familie Rembrandt door Museum Gouda
Gouda 13 november 2021 - 27 maart 2022

Kaarslicht

Museum Gouda – Kaarslicht duikt in het Museum Gouda in deze fascinerende wereld van het kaarslicht. Lang was de kaars onze belangrijkste lichtbron. Het verlichtte op de donkere avonden op minimale wijze huiskamers. Naast het dagelijkse, praktische gebruik is kaarslicht ook altijd omgeven geweest met een vleugje geheimzinnigheid. 

De duisternis doorbroken door een oplichtende, warm flakkerende vlam. Door de eeuwen heen werden kunstenaars gegrepen door het kaarslicht en maakten zij er gretig gebruik van. Zij konden zo hun voorstelling kracht bijzetten. Er zijn echter maar weinig Nederlandse kunstenaars die het spel van licht en donker zo beheersten als Gerard van Honthorst, Rembrandt van Rijn en Godefridus Schalcken. Zij gebruikten de kaars in veel van hun schilderijen als primaire lichtbron. Het ‘nachtstuk’ was een perfect middel om hun uitzonderlijke talent te tonen. 

De kunstenaar die de taal van het kaarslicht misschien wel het beste sprak, is Gerard van Honthorst, die in Italië niet voor niets Gherardo delle Notti (Gerard van de Nachten) werd genoemd. De tentoonstelling toont een aantal van zijn magistrale werken, waaronder ‘De bespotting van Christus’ uit 1614. Dit monumentale schilderij bevindt zich in een buitenlandse particuliere collectie en is nog nooit in Nederland te zien geweest. 

Ook reist ‘De heilige familie bij avond’ van Rembrandt van Rijnaf naar Museum Gouda. Conservator Ingmar Reesing, verantwoordelijk voor de samenstelling van de tentoonstelling, over dit werk: ‘Het licht van een enkele kaars, afgedekt door de gestalte van Maria in een grote ruimte, schept een zeldzaam intieme sfeer.’

De tentoonstelling Kaarslicht is een belevingsreis door drie eeuwen kaarslicht in de kunst. Laat je meevoeren naar een intieme wereld vol nachtelijke spanning en dramatiek. Maak kennis met de wijze waarop kunstenaars uit de Lage Landen, vanaf de zeventiende tot en met de negentiende eeuw, met behulp van kaarsen hun werk laten stralen.

Kaarslicht is van 13 november 2021 t/m 27 maart 2022 te zien in Museum Gouda.

Klik hier voor meer informatie