Steve Schapiro, David Bowie In Diagonal Stripes, 1974 © Getty Images
OUD AGENDAITEM

Kabbala. De kunst van de Joodse mystiek

Joods Cultureel Kwartier - Het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam hult zich van 29 maart tot en met 25 augustus 2019 in geheimzinnige sferen met een grote tentoonstelling over kabbala, de mystieke traditie van het jodendom. Bezoekers krijgen een gevarieerd beeld van deze oude traditie, die ook popsterren als Madonna en David Bowie inspireerde. Voor het eerst wordt een tentoonstelling gehouden die de vele aspecten van kabbala toont in onverwachte combinaties van eeuwenoude objecten en moderne kunstwerken.

Kabbala is sinds de middeleeuwen de benaming van duizenden jaren oude kennistradities waarmee joodse mystici het bestaan proberen te doorgronden. Kabbala betekent letterlijk ‘ontvangst’ en gaat ervan uit dat er ‘oerkennis’ bestaat over God, de schepping en over het functioneren van mensen. Vanaf de 20e eeuw bereikte kabbala een steeds breder publiek en werd ook een bron van inspiratie voor kunstenaars, schrijvers, filmmakers en hedendaagse pop-iconen, joods en niet-joods.

Veel mensen hebben wel eens van kabbala gehoord, maar weten eigenlijk niet precies wat deze mystieke joodse traditie inhoudt. De tentoonstelling Kabbala – De kunst van de joodse mystiek, die zich uitstrekt over alle locaties van het Joods Cultureel Kwartier, brengt daar verandering in. De hoofdtentoonstelling in het Joods Historisch Museum biedt een eerste kennismaking met kabbala in een presentatie van eeuwenoude teksten in relatie tot werk van moderne en hedendaagse kunstenaars. De tentoonstelling start met een ‘decompressieruimte’, waar bezoekers vanuit de vertrouwde, alledaagse wereld overgaan naar de onbekende wereld van kabbala. Werken van kunstenaars als Barnett Newman, R.B. Kitaj, Marc Chagall en Anselm Kiefer tonen hoe kabbala hen inspireerde.

In een ander deel van het museum worden de geheimen van de traditioneel-joodse kabbala onthuld met oude handschriften, amuletten, kabbalistische boekrollen en meditatieplakkaten afkomstig uit particuliere collecties, internationale musea en het Vaticaan. In het kunstkabinet en museumcafé zijn presentaties van installatiekunstenaar Belu Simion Fainaru en in het Kindermuseum kan men elkaar voorlezen uit de kabbalistische kinderboeken van Madonna. Ook in de Portugese Synagoge en het Nationaal Holocaust Museum zijn kleine presentaties te vinden over kabbala.

Klik hier voor meer informatie over Kabbala. De kunst van de Joodse mystiek, van 29 maart t/m 25 augustus 2019 te zien in het Joods Cultureel Kwartier.