Kaori Kurihara, Keramische sculptuur 'Lueur d’ oursin', 2017, h 12 cm x diam 19,5 cm. Foto: Kaori Kurihara
OUD AGENDAITEM

Kaori Kurihara: Imaginature

Kunstconsult - De kunstobjecten van Kaori Kurihara (Osaka, 1987) zetten je op het verkeerde been. Haar op vruchten, plantvormen en zeeleven geïnspireerde keramische werken zien er bedrieglijk echt uit. De werkelijkheid is: deze fascinerende levensvormen bestaan helemaal niet. Elk object is ontsproten aan de fantasie van de Japanse kunstenares. Van 19 oktober t/m 3 november exposeert het internationale talent voor het eerst in Nederland, in de galerie van Kunstconsult in Amstelveen. Imaginature is de toepasselijke titel van de verkoopexpositie.

De basis voor de onwaarschijnlijk gedetailleerde en secure uitwerking van haar denkbeeldige natuurvormen werd gelegd tijdens haar keramiekopleiding aan de kunstacademie van Kyoto. Haar techniek is Japans: zeer delicaat. Na haar afstuderen trok Kaori naar Parijs, waar zij verdere kunstopleidingen in keramiek en juwelen volgde. Hier in Europa, los van de traditionele Japanse denkbeelden over keramiek als gebruiksgoed, kon zij eindelijk haar fantasie de vrije loop laten in haar werk.

Al tijdens haar opleiding speelde Kaori zichzelf in de kijker in Frankrijk. Net afgestudeerd, ontving zij in 2015 de Prix de la Jeune Création Métiers d’Art des Ateliers d’Art de France, een belangrijke nationale prijs voor jong kunsttalent. In 2016 opende ze haar eigen atelier in Parijs. Sindsdien is Kaori’s ster rijzende in zowel binnen- als buitenland. Zij exposeerde in onder meer het Grand Palais in Parijs, en in Brussel, Londen, Straatsburg, Sèvres en Zwitserland. Vanwege het tijdsintensieve karakter is haar productie laag. Belangrijke verzamelaars hebben intussen haar werk ontdekt, wat het nog lastiger maakt een expositie samen te stellen. Exclusief voor de verkooptentoonstelling bij Kunstconsult maakt Kaori een serie nieuwe werken.

Kaori is geboeid door de geometrie en de herhaling van vormen in de natuur. In het plantenrijk is niets ooit helemaal hetzelfde. Juist het geheel van onregelmatigheden is in haar ogen ‘perfectly imperfect’, een gedachte die aansluit bij de Japanse wabi-sabi cultuur die draait om de schoonheid van het imperfecte. Het is die magie van de natuur waaraan Kaori de energie ontleent om met engelengeduld aan haar creaties te werken. Over de inspiratie voor haar objecten vertelt zij: ‘Ik hoor hun stem van boven komen. Ik begin, luister naar hun stem en zo ontstaan ze.’

Het ‘praten’ met haar ziel is ook iets dat uit de Japanse wabi-sabi cultuur voortkomt. Kaori maakt geen schetsen, bedenkt niets van tevoren, maar volgt de flow. Zolang ze aan een object werkt, weet ze niet hoe het er zal gaan uitzien. Pas wanneer het af is ziet ze: ‘O, dát is het.’ Een prominente Franse kunstverzamelaar over haar werk: ‘Iedere keer dat je opnieuw kijkt zie je nieuwe details. Het zijn verbazingwekkend gedetailleerde delicate werken. Het licht speelt ermee: wanneer het licht in de ruimte verandert, veranderen de kleuren van de objecten. Het is alsof ze leven. Je kan er een lange tijd naar staan kijken zonder dat je je aandacht verliest. Ze veranderen elke seconde. Ze léven.’

Klik hier voor meer informatie over Kaori Kurihara: Imaginature, van 19 oktober t/m 3 november 2019 te zien in het Kunstconsult.