Julian Spiewak, "Lit de style Louis XV, Marie" (2005).
OUD AGENDAITEM

Kijk goed: de foto's van Spiewak

Deze zomer presenteert Museum Van Loon een nieuwe serie werken van de Franse fotograaf Julien Spiewak (1984). Spiewak creëerde deze fotoserie in situ en in dialoog met de kunst, meubels, de kamers en de historie van het museum.

Op het eerste gezicht lijken de foto’s registraties van de stijlkamers, geïnspireerd op werk van Robert Polidori en Candida Höfer. De oplettende kijker vindt echter in iedere foto een opvallend detail: menselijke naakte huid dat in contrast staat tot het antieke meubilair. Met deze subtiele en speelse associatie tussen het menselijk lichaam en de architectuur brengt de kunstenaar het verleden en het heden samen.

Het jonge lichaam in het oude huis 
Spiewak introduceert zijn naakte modellen in deze historische ruimtes en verandert zo het statige karakter dat musea vaak hebben; waar niets aangeraakt of verplaatst mag worden. De fotograaf brengt de kamers tot leven door een nieuw beeld te creëren waarin de antieke meubels worden gecombineerd met het naakte menselijk lichaam. De kamers, waarin de tijd soms lijkt te hebben stil gestaan, worden zo op een nieuwe manier onderzocht. 
Hij nodigt ook de kijker uit om de tijd te nemen, stil te staan bij de details en het motief voor de transhistorische reis te zoeken: het menselijk lichaam. Hiermee transformeert Spiewak de kijker van een volgzame ontvanger naar een actieve kijker.

De tentoonstelling “Julien Spiewak: Corps de Style” loopt van 30 juni t/m 23 september 2018 in Museum van Loon. Kijk hier voor meer informatie.