Klaas Kloosterboer (2014)
Klaas Kloosterboer (2015)
Wijlre 05 maart 2020 - 01 november 2020

Klaas Kloosterboer

Buitenplaats Kasteel Wijlre – Klaas Kloosterboer is schilder en slaat in zijn veelzijdige werk telkens een brug tussen abstractie en actie. Het werk van Kloosterboer is altijd gebaseerd op een handeling, zoals bij het bepalen van een plaats op een doek middels technieken als snijden, verf gooien en naaien. Hij bevraagt de schilderkunst op de elementen waaruit ze bestaat en op de wijze waarop ze getoond wordt. Als kijker word je in deze tentoonstelling geconfronteerd met de bijzondere werkwijze van deze kunstenaar.  

De schilderijen van Kloosterboer zijn geen illustratie van gedachten, maar is veelal een daad op zich. Soms zie je een levensgroot genaaid kostuum hangen van linnen, soms zie je een serie beschilderde dozen. Weer een andere keer zie je een video waarin door de achterruit van een auto te zien is hoe twee reusachtige ballen over een weg worden voortgetrokken. Het werk van Kloosterboer is dynamisch, eigenzinnig en helder te noemen.

Klaas Kloosterboer
Met de spraakmakende groepstentoonstelling 'Dumb Painting' in het Centraal Museum in Utrecht maakte een groter publiek in 1992 kennis met het werk van Klaas Kloosterboer. Zijn deelname viel op doordat zijn werk met nadruk juist geen verregaande reductie in de abstracte schilderkunst nastreefde, maar veeleer naar een concrete verbeelding zocht. Dat was destijds een verademing. Ruim 15 jaar later had hij in 2009 in het kader van De Nieuwe Collectie een solotentoonstelling in Boijmans van Beuningen in Rotterdam waarin recent werk werd samengebracht met schilderijen uit de jaren tachtig. Het is voor het eerst in 10 jaar tijd dat Kloosterboer een solotentoonstelling heeft in Nederland.

De expositie Klaas Kloosterboer is te zien t/m 1 november 2020 in Buitenplaats Kasteel Wijlre. Voor meer informatie, klik hier.