Johannes C. Schotel, Schepen op een onstuimige zee, 1826, olieverf op doek
Isaac Israels, Twee ezeltjes, ca. 1900, olieverf op karton
Willem Roelofs, In t Gein bij Abcoude, ongedateerd, olieverf op doek
OUD AGENDAITEM

Koele Wateren, Schatten uit het Rijks

Stedelijk Museum Zutphen - Tot en met 21 juni is de tentoonstelling Koele Wateren te zien in de tentoonstellingszalen van het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak. De expositie is een oogstrelende selectie van veertig schilderijen uit de collectie van het Rijksmuseum. Vier eeuwen kunst met water in de hoofdrol als vriend én vijand. Daarnaast wordt in de tentoonstelling een link gelegd met de toekomst. Wat gebeurt er als de zeespiegel 6 meter stijgt en hoe ziet Nederland er over 200 jaar uit?

Het Rijksmuseum en vijf stadsmusea in Nederland zijn in 2017 een samenwerking voor acht jaar aangegaan voor een ambitieuze reeks reizende tentoonstellingen. De vier elementen aarde, water, lucht en vuur staan hierin centraal en zijn door vertaald naar de tentoonstellingsreeks Lage Landen, Koele Wateren, Hoge Luchten en Hete Vuren.

Van de vier elementen, aarde, water, lucht, en vuur, is het element water het meest kenmerkend voor Nederland. Nederland ligt in de laagste delta ter wereld. De grote rivieren, de ligging aan zee en 18.000 km dijken die het water moeten keren bepalen het Nederlandse landschap. Water is zowel vriend als vijand.

De collectiebeheerders van de vijf musea hebben voor Koele Wateren in de collectie van het Rijksmuseum gezocht naar verborgen parels waar het water letterlijk vanaf druipt. Zo zijn relatief onbekende werken te zien van bekende schilders als Jan van Goyen, Salomon van Ruysdael, Hendrik Willem Mesdag, Jacob Maris en Isaac Israëls. De geselecteerde werken dateren uit de 17e, 18e en 19e eeuw.

Koele Wateren, Schatten uit het Rijks is te zien vanaf 29 februari t/m 21 juni 2020 in Stedelijk Museum Zutphen. Klik hier voor meer info.