Portretfoto's Wolf en Ryfka, familiearchief van Willy Lindwer
OUD AGENDAITEM

Kogels, verraad en brieven. Kroniek van een joodse familie

Nationaal Holocaust Museum - In het Nationaal Holocaust Museum is de tentoonstelling Kogels, verraad en brieven. Kroniek van een joodse familie te zien, over een confronterende familiegeschiedenis die zich uitstrekt van Polen en Oekraïne tot Nederland. In de tentoonstelling wordt voor het eerst in Nederland aandacht besteed aan de massamoord op ruim 1,5 miljoen Oost-Europese joden.

De tentoonstelling gaat over het bijzondere familieverhaal van de Amsterdamse filmmaker Willy Lindwer (1946), die bekend werd door zijn films over de Holocaust, Israël en het Midden-Oosten. Na de ontdekking van brieven van zijn opa Wolf en onthutsende vondsten bij de moordplek van zijn oma Ryfka in Oekraïne, besloot hij zijn familiegeschiedenis vast te leggen.

De ouders van Lindwer kwamen uit Galicië, een voormalige grensstreek tussen Polen en Oekraïne. In 1930 trokken zij, op de vlucht voor de slechte leefomstandigheden en het antisemitisme, naar Amsterdam. Na een periode van onderduiking overleefden ze uiteindelijk de oorlog, zijn oom en tante werden verraden en vermoord.

Willy, die na de oorlog werd geboren, kreeg de brieven van zijn grootvader, en een dagboek van een joodse overlevende die getuige was van het verraad van zijn oom en tante. Een rabbijn gaf hem voorwerpen die gevonden waren in het massagraf waar Ryfka vermoord werd. Persoonlijke eigendommen, maar ook kogelhulzen. Lindwer is daarmee de schakel tussen drie verhaallijnen die West- en Oost-Europa met elkaar verbinden. Aan de hand van documenten, films, foto’s en objecten brengt het NHM deze verhalen samen.
 
De tentoonstelling Kogels, verraad en brieven. Kroniek van een joodse familie is te zien van 28 oktober 2019 t/m 2 februari 2020. Dit is de laatste tentoonstelling voordat de verbouwing van het Nationaal Holocaust Museum van start gaat. Klik hier voor meer info.