foto ‘winterlandschap met boerderijen’, Frederik Marinus Kruseman, 1835, collectie gemeente Hilversum
Huizen 09 januari 2020 - 16 april 2020

Krakend Koud!

Huizer Museum – In het Huizer Museum is het koud deze winter. Na een sneakpreview rondom de feestdagen wordt in januari de tentoonstelling Krakend Koud geopend. Tekeningen, etsen, litho’s, olieverfschilderijen en aquarellen illustreren de winter in het Gooi. De duizend tinten wit van sneeuw en ijs zijn al eeuwenlang inspiratie voor kunstenaars. In elk landschap schuilt een twinkel, en ondanks de kou, een vleug van bewondering.

Strenge winters waren heel gewoon in de Gouden Eeuw. De schaatslandschappen van Avercamp en de ijzig koude sneeuwlandschappen van Ruisdael, wie kent ze niet? Waar de winter een geliefd onderwerp was nam na 1650 de belangstelling van kunstenaars wat af. Totdat Andreas Schelfhout zich er begin 19eeeuw weer aan waagde. Meester van de Hollandse winters in zijn tijd. 

Ook schilders van de Larense en Kortenhoefse School hebben de winter vastgelegd. Van het plassengebied totaan de Zuiderzee. Uit de collectie van Hilversum, Eemnes, Laren, HuizerMuseum, Stichting Kunstbezit ‘s Gravenland en enkele particuliere collecties hebben we de mooiste winterlandschappen in verschillende stijlen en technieken bij elkaar gebracht. Een heel divers palet van de hand van Ferdinand Hart Nibbrig, Frederik Marinus Kruseman en Lodewijk Schelfhout.

De tentoonstelling Krakend Koud! is vanaf 9 januari t/m 16 april te zien in Huizer Museum. Klik hier voor meer info.