©Jeroen Dietz
OUD AGENDAITEM

L’Orfeo

Meerdere locaties - Vanaf 25 januari toert de Nederlandse Reisopera door het land met Monteverdi’s L’Orfeo, een gesamtkunstwerk van vier vrouwelijke toppers: regisseur Monique Wagemakers, Lonneke Gordijn, choreografe Nanine Linning en kostuumontwerpster Marlou Breuls. 

Wanneer Orpheus’ geliefde Euridice sterft, daalt de zanger verteerd door verdriet af naar de onderwereld. Met zijn gezang hoopt hij er de goden te verleiden zijn liefde vrij te laten. Uiteindelijk stemmen ze ook toe, op één voorwaarde: hij mag op de terugtocht niet naar Euridice omkijken. Maar Orpheus kan zich niet bedwingen, kijkt te vroeg om en Euridice verdwijnt opnieuw, nu definitief, naar de onderwereld.

Voor haar versie van L’Orfeo, de oudste opera (1607) die nog wordt uitgevoerd, heeft regisseur Monique Wagemakers drie andere vrouwelijke toppers benaderd om een gesamtkunstwerk te creëren. Kunstenaar Lonneke Gordijn ontwerpt de spectaculaire installatie EGO, haar interpretatie van Orfeo’s gedachtewereld. De choreografie is van Nanine Linning, die met haar dansers internationaal furore maakt, en de fantasievolle kostuums zijn van topontwerpster Marlou Breuls.

De opera L’Orfeo is te zien vanaf 25 januari t/m 22 februari op meerdere locaties door Nederland. Klik hier voor meer info.