Hendrik Willem Schweickhardt, 1783
OUD AGENDAITEM

Lage Landen, schatten uit het Rijks

Het Markiezenhof - Het Markiezenhof in Bergen op Zoom presenteert van 17 februari tot en met 10 juni 2019 de reizende tentoonstelling Lage Landen, schatten uit het Rijks. Een prachtige reis door de geschiedenis van de Nederlandse landschapsschilderkunst aan de hand van 38 parels uit de collectie van het Rijksmuseum, aangevuld met werk uit eigen collectie.

Als één ding duidelijk wordt uit de rijke collectie van het Rijksmuseum, dan is het dat schilders al eeuwen geboeid zijn door het Nederlandse landschap. Op de expositie Lage Landen zijn 38 landschappen uit de zeventiende tot en met de twintigste eeuw te zien. Ze zijn van bekende schilders als Jacob van Ruisdael, Paul Gabriël en van kunstenaars van recenter datum, zoals Jozef Israëls, de broers Jacob en Willem Maris en Willem Roelofs. De werken geven een prachtig overzicht van de uiteenlopende landschappen die Nederland ooit rijk was.

Een uniek pronkstuk is de japon van Hare Majesteit Koningin Máxima die ze droeg tijdens Prinsjesdag 2009, ontworpen door Jan Taminiau. Deze ‘Rubia-japon’, is geverfd door een Bergs bedrijf met de wortel van meekrap. Tijdens Lage Landen is deze prachtige roze/rode jurk te zien in het Markiezenhof. Het element aarde wordt breed uitgedragen. We vertellen het verhaal van de meekrapteelt en de vervaardiging van natuurlijke grondstoffen.

Parallel aan Lage Landen is op de begane een schitterende foto-expositie van boswachter/natuurfotograaf Erik de Jonge. Hij legt de schoonheid van de natuur vast, een bekende uitspraak van Erik bij het programma Vroege vogels is: “de Brabantse Wal is Nederland in een notendop”. Ook Stichting Arsis Kunst en Sociëteit heeft zich laten inspireren door de schilderijen van het Rijksmuseum. Circa 80 kunstenaars uit Brabant, Zeeland en Vlaanderen hebben kunstwerken gemaakt, de mooiste zijn te bewonderen op de begane grond.

Design duo AtelierNL, winnaar van de Dutch Design Award 2017 in de categorie research, gaat letterlijk met de voeten in de klei om de identiteit en historie van de regio te duiden aan de hand van bodemschatten, flora en fauna. Zij hebben 2 bijzondere kunstwerken gemaakt van zand en klei, te bewonderen in de expositie. Ook meekrap kom je tegen, de rode kleurstof die hier in de grond zit en o.a. gebruikt is voor beroemde kleding, zoals een japon van Koningin Maxima.

Lage landen is de eerste van een serie van vier reizende exposities waarin de identiteit van Nederland wordt onderzocht vanuit de invalshoek van de vier elementen aarde, water lucht en vuur. De exposities, met pakkende titels als Koele Wateren, Hoge Luchten en Hete Vuren, zijn het resultaat van een unieke samenwerking tussen vijf stadsmusea en het Rijksmuseum, die van 2018 tot 2025 loopt. De stadsmusea zijn, het Markiezenhof, Westfries Museum in Hoorn, Stedelijk Museum Zutphen, Gemeentemuseum het Hannemahuis in Harlingen en Museum Gouda, zij hebben zich verenigd in de Stichting Vijf Samenwerkende Musea in Nederland (M5). De expositie Lage Landen is gestart in Stedelijk Museum Zutphen en zal na Bergen op Zoom als laatste in Gouda te zien zijn.

Klik hier voor meer informatie over Lage Landen, schatten uit het Rijks, van 17 februari t/m 10 juni 2019 te zien in het Markiezenhof.