Honoré Daumier, Les trains de plaisir – 3 (De excursietreinen – 3), 1852
OUD AGENDAITEM

Les Parisiens. Karikaturen van Honoré Daumier

Kröller-Müller Museum - Zelden getoonde litho’s uit verzameling Helene Kröller-Müller zijn vanaf 21 september te zien in de expositie Les Parisiens. Karikaturen van Honoré Daumier. Kenmerkend zijn de vele scherpe observaties van een alledaagse leefwereld, die op een humoristische wijze Damier’s Parijse tijdgenoten weergeven.

Kibbelende echtparen, strijdlustige feministen, pronkende advocaten of ongemanierde toeristen, onder het devies ‘il faut être de son temps’ verbeeldt Honoré Daumier (1808-1879) op een onverbloemde en humoristische wijze zijn Parijse tijdgenoten. In zo’n veertig jaar maakt Daumier ruim 4.000 litho’s waarin hij aan de hand van universele thema’s commentaar levert op de politieke en sociale ontwikkelingen van zijn tijd. Zijn scherpe observaties van zijn eigen tijd en leefwereld maken tot hem één van de belangrijkste karikaturisten van de negentiende eeuw.

Helene Kröller-Müller verzamelt zo’n 120 litho’s uit dergelijke series. Het goedkope krantenpapier waarop de voorstellingen zijn gedrukt maakt de prenten erg kwetsbaar en ze worden dan ook zelden tentoongesteld. Voor de tentoonstelling zijn dertig litho’s bij elkaar gebracht die zijn gerangschikt naar serie.

Verbod op politieke spotprent
Daumiers litho’s verschijnen vanaf 1832 bijna dagelijks in satirische kranten als La Caricature en Le Charivari. Zijn eerste prenten hebben voornamelijk een politieke lading en getuigen van zijn anti-monarchistische houding. Wanneer hij koning Louis Philippe als Gargantua afbeeldt – een reus op een troon die het geld van het volk opslokt – wordt hij samen met zijn drukker en zijn uitgever veroordeeld tot een geldboete en een gevangenisstraf van zes maanden. In 1835 wordt in Frankrijk de politieke spotprent verboden en wordt La Caricature tijdelijk opgeheven. Door de censuur gaat Daumier op zoek naar andere onderwerpen zoals de handel en wandel van de gegoede burgerij.

Les Parisiens. Karikaturen van Honoré Daumier is te zien van 21 september tot 12 januari 2020 in het Kröller-Müller Museum. Klik hier voor meer informatie.