Border Agency, Fluid Landscapes, 2019, foto: Border Agency
OUD AGENDAITEM

Liquid Landscapes: what if the ground under your feet can’t be trusted?

Kunstfort bij Vijfhuizen - Deze zomer herbergt Kunstfort bij Vijfhuizen de tentoonstelling Liquid Landscapes: what if the ground under your feet can’t be trusted? Hierin neemt het internationale kunstenaarscollectief Border Agency (Chili), bestaande uit Maria-Rosario Montero, Paula Salas en Sebastian Melo, de geschiedenis van het fort, dat onderdeel is van de Stelling van Amsterdam, als uitgangspunt voor het thema van de tentoonstelling; hoe kan een alledaags landschap ingezet worden als verdedigingswapen?

Waar het fort onderdeel was van een militair verdedigingsplan om omliggend land onder water te zetten, combineert Border Agency dit met hun onderzoek naar mijnenvelden in de droge Atacama woestijn, op de grens tussen Chili, Argentinië, Peru en Bolivia. Vandaag de dag wordt deze woestijn gescand door drones en anti-personel mines. De kunstenaars verkenden het gebied en deden ter plaatse verschillende ingrepen. Ook onderzochten zij de implicaties voor de mensen die er leven. Ze werken dit uit in site-specific video-installaties, foto’s, geluid en tekeningen in de indrukwekkende betonnen ruimtes van het fort.

Klik hier voor meer informatie over Liquid Landscapes: what if the ground under your feet can’t be trusted?, van 7 juli t/m 1 september 2019 te zien in Kunstfort bij Vijfhuizen.