Uit de serie Caminantes 2019 © Lorenzo Vitturi
OUD AGENDAITEM

Lorenzo Vitturi - Materia Impura

Foam - Vanaf 18 oktober presenteert Foam Lorenzo Vitturi. Het werk van Lorenzo Vitturi (Venetië, 1980) verbeeldt en reflecteert de zich steeds herhalende cyclus van schepping, vernietiging en herschepping.

Spelenderwijs combineert Vitturi fotografie, collage en beeldhouw- en schilderkunst waarmee hij tijdelijke installaties in zijn studio of op locatie creëert die zich op de scheidslijn tussen illusie en werkelijkheid bevinden. Vitturi gebruikt specifieke materialen om het verstrijken van tijd in een geglobaliseerde wereld te onderzoeken en veranderingen vast te leggen.

De komende tentoonstelling in Foam omvat de eerdere projecten Dalston Anatomy, Droste Effect, Debris and Other Problems, Money Must Be Made en het meest recente project Caminantes. Dit laatste project, geïnspireerd door zijn familiegeschiedenis, onderzoekt de ontmoeting tussen en samenmelting van verschillende culturen. Vitturi’s vader is Murano-glasblazer en reisde veel naar Peru, waar hij ook zijn vrouw ontmoette. Vitturi mixt verschillende materialen, waaronder onbewerkt glas, aarde en mineralen die hij tijdens zijn eigen reizen in Peru en Italië vind. Door deze materialen samen te voegen stelt hij hun functie van cultureel kenmerk ter discussie. Ook richt hij onze blik op de dynamiek van samensmeltende culturen en toont aan dat geen enkel element als puur kan worden gezien, omdat ze het resultaat zijn van een reeks ontmoetingen die zich in de loop van de tijd hebben afgespeeld.

Klik hier voor meer informatie over Lorenzo Vitturi, van 18 oktober 2019 t/m 19 januari 2020 te zien in Foam.