Paul Joostens. Collectie Verbeke Foundation
Jo Delahaut. Collectie Verbeke Foundation
Galgenius 's Lands Glorie. Collectie Verbeke Foundation
OUD AGENDAITEM

Magische collages

 

Stedelijk Museum Schiedam - Het maken van collages wordt vaak gezien als een 20ste eeuwse uitvinding. Ongeveer een eeuw geleden ontdekten  kunstenaars de magie van deze kunstvorm. Deze ontstaat wanneer je uit verschillende beelden iets nieuws maakt. Dit najaar presenteert het Stedelijk Museum Schiedam onder de titel Magische collages een groot overzicht van deze kunstvorm met werk van vooral Belgische kunstenaars. 

De verzamelaars laten zich bij hun aankopen bij voorkeur leiden door intuïtie. Humor, inventiviteit en het maakproces zijn hierbij doorslaggevend. Zo kozen Lens en Verbeke voor het werk van Marcel-Louis Baugniet, een belangrijke Belgische collagekunstenaar. Hij plaatste het hoofd van Salvador Dalí met de omhoog gekrulde snor en priemende ogen, bovenop het lijf van een vogeltje. Zijn collage roept de look & feel op van het surrealistische werk van Dalí. Alsof je naar een theatraal werk van de Spaanse meester zelf kijkt. 

Een collage vertelt doorgaans een verhaal, maar abstracte kunstenaars maken juist een soort woordloze poëzie.  Hun papier-collés bestaan uit uitgeknipte vormen van verschillende soorten papier. Denk aan de titelloze werken van Walter Leblanc en Jo Delahaut met geometrische vormen in rood, blauw, zwart en wit. Als een soort magiërs bouwen zij met bestaande elementen iets compleet  nieuws.  

Magische collages, verzameld door Geert Verbeke en Carla Lens is te zien t/m 19 januari 2020 in het Stedelijk Museum Schiedam. Voor meer informatie, klik hier.