Getijdenboek, Brugge, Geert Groote, Collectie Museum Catharijneconvent. Beeld: Marco Sweering.
Chronique dit Baudouin d'Avesnes, Hainaut, Collectie Museum Catharijneconvent.
Fragment uit bijbel 'Glazier Rylands Bijbel', Judith en Holofernes, Collectie Museum Catharijneconvent.
OUD AGENDAITEM

Magische miniaturen

In het voorjaar van 2018 neemt museum Catharijneconvent, samen met de Koninklijke Bibliotheek, je mee in de wereld van magische miniaturen.

De miniaturen, gemaakt in de Zuidelijke Nederlanden in de periode van de tiende tot de zestiende eeuw, geven een kleurrijke blik op de middeleeuwen.  De tentoonstelling brengt exemplaren uit vijftien Nederlandse collecties samen, wat zich uit in manuscripten gesierd met bloemenranken, jonkvrouwen, ridders, aapjes en vogels.

Niet eerder zijn er zoveel middeleeuwse boeken bij elkaar gebracht. De boeken geven een unieke kijk op het leven van de middeleeuwen. Behalve Bijbelse situaties laten ze ook afbeeldingen zien van boeren op het land, hertogen tijdens de jacht en belangrijke historische gebeurtenissen.

Boeken behoorden tot het kostbaarste bezit van kerken, kloosters en particulieren. Net als in de middeleeuwen worden de boeken tot op de dag van vandaag zorgvuldig bewaard. De geschilderde illustraties hebben nauwelijks tot geen licht gezien, waardoor de miniaturen een kleurrijke voorstelling voor de kijker zijn.Magische miniaturen loopt van 23 februari t/m 3 juni 2018.

Klik hier voor meer informatie.