Mariëlle van den Bergh, Museum Rijswijk
OUD AGENDAITEM

Mariëlle van den Bergh Oernatuur | Primal Nature

Museum Rijswijk – Mariëlle van den Bergh maakt gebruik van alle denkbare materialen. Staal, glas, pitriet, papier en de laatste jaren ook keramiek. Vaak in combinatie met reusachtige wandtapijten, die worden geweven en gebreid in het TextielMuseum te Tilburg. Haar vele reizen, naar vooral afgelegen gebieden, versterken haar verwondering over het bestaan en de natuur en geven haar beelden een metaforische lading. Haar werk is te bewonderen in Oernatuur │Primal Nature.

Het grote werk Oernatuur|Primal Nature ontstond naar aanleiding van het onherbergzame landschap van Australië. In dit werk combineert ze alle textieltechnieken van het TextielMuseum en werkte ze in het Europees Keramisch Werk Centrum in Oisterwijk met schuimporselein.

De afgelopen twee jaar heeft Van den Bergh hard gewerkt in het textiellab van het TextielMuseum en in de werkplaats van het EKWC aan een nieuw project: ruimtelijke textiellandschappen maken waar je later keramiek aan kunt toevoegen. Door verschillende garens te combineren, ontstaat onderlinge krimp. Deze krimp zorgt voor bollingen in het breisel die een landschappelijk effect geven. Hieraan voegt zij de keramische vormen aan toe om een te worden met het textiel. Van den Bergh zegt hierover: ...."het is een huwelijk geworden tussen textiel en keramiek. Omdat de partners a priori niet veel van elkaar houden, is het eerder een gearrangeerd huwelijk. Maar op gegeven moment kwam de liefde toch. 

Oernatuur │Primal Nature is te zien van 29 oktober t/m 12 januari 2020 in het Museum Rijswijk. Klik hier voor meer info.