Martin Jarrie, L’ homme végétal, 2016, 168 x 120 cm.jpg
Martin Jarrie, Kolkhose, 2007, illustratie voor het boek L’Alphabet fabuleux.jpg
Oranjewoud 21 december 2019 - 05 april 2020

Martin Jarrie – Manger avec les yeux

Museum Belvédère - Het werk van de Franse kunstenaar Martin Jarrie (1953) beweegt zich op het grensvlak van schilder- en illustratiekunst. Zowel zijn vrije werk als werk in opdracht geniet grote bekendheid in Frankrijk en ver daarbuiten. De expositie Manger avec les yeux in Museum Belvédère, is de eerste museale presentatie van zijn veelzijdige oeuvre in Nederland. 

Jarrie groeide op in de landelijke streken van de Vendée op een kleine boerenhoeve. Die omgeving van zijn kinderjaren vormt tot op de dag van vandaag de inspiratiebron voor zijn werk. Sinds 1981 woont hij in Parijs. Zijn atelier is gevestigd op de twaalfde verdieping van de Rue de l’Amiral Roussin, niet ver van de Eiffeltoren. De beelden uit zijn jeugd en het leven van alledag, komen iedere keer opnieuw aan de orde in zijn brede, gevarieerde oeuvre.

Het werk van Jarrie verbindt vele beeldtradities, variërend van oude schilderkunst, naïeve kunst, beeldstrip tot illustratie, tot een geheel eigen idioom. In zijn beeldtaal neigt hij soms naar de helderheid van pictogrammen, dan weer naar de realistische verbeelding. Daarbij legt hij in alle gevallen een bijzondere aandacht aan de dag voor kleur en compositie. Deze kwaliteiten en de vele verholen verwijzingen naar persoonlijke herinneringen en universele waarden tillen zijn werk ver uit boven het illustratieve.

Martin Jarrie – Manger avec les yeux is te zien van 21 december 2019 t/m 5 april 2020 in Museum Belvédère. Klik hier voor meer info.