Foto: Lucie Jansch
OUD AGENDAITEM

Mary Said What She Said

Internationaal Theater Amsterdam - Isabelle Huppert, één van de meest charismatische en invloedrijke actrices van deze tijd, staat op het toneel in Mary Said What She Said, de nieuwe regie van de Amerikaanse Robert Wilson. ITA coproduceert deze productie. Het is een tekst over de Schotse koningin Mary, een vrouw die tot de laatste snik vocht om haar eigen lot te bepalen. Componist Ludovico Einaudi schrijft de muziek voor deze voorstelling.

Mary Said What She Said speelt zich af in 1587, op de avond van haar executie. De katholieke Mary is door de protestantse koningin Elizabeth ter dood veroordeeld. Mary kijkt terug op haar stormachtige leven, haar rampzalige huwelijken en negentien jaren in gevangenschap. Ze blijft zich verzetten tegen haar lot. Zelfs op het schavot weigert ze haar idealen op te geven. Het verhaal gaat dat haar lippen nog bleven doorpraten toen de beul haar afgehakte hoofd omhoog hield.

Isabelle Huppert
Isabelle Huppert schreef zo’n beetje alle grote filmprijzen op haar naam, waaronder de Golden Globe en de César voor haar rol in Paul Verhoevens Elle. Zij schitterde onder meer in films als La Pianiste, 8 Femmes en op dit moment is zij in de bioscopen te zien in de film Greta. In Nederland stond zij op het toneel tijdens het Holland festival (2011) in Un Tramway, een regie van Krzystof Warlikowski. In 2020 gaat zij samenwerken met Ivo van Hove in La Ménagerie de Verre, een regie voor Théâtre Odeon (Parijs).

Robert Wilson
De Amerikaanse pionier van het multimediatheater Robert Wilson is een van de invloedrijkste regisseurs en beeldend kunstenaars van deze tijd. Hij beleefde zijn grote doorbraak met inventieve, monumentale collages van theater, video en geluid als Einstein on the Beach (1976), een multimedia-opera met muziek van Philip Glass, en werkte samen met o.a. Tom Waits, Rufus Wainwright, Laurie Anderson, Lou Reed. Deze maand nog was zijn operaregie Madama Butterfly op het programma van De Opera.

Ludovico Einaudi
Pianist en componist Ludovico Einaudi is wereldberoemd door zijn unieke stijl waarin modern klassieke, minimalistische en elektronische muziek versmelten vol emotionele intensiviteit. Zijn muziek werd gebruikt in onder meer de film Intouchables en de film en gelijknamige series van This is England. Begin dit jaar trad hij op in een uitverkocht Concertgebouw.

Klik hier voor meer informatie over Mary Said What She Said, van 19 t/m 22 september 2019 te zien in het Internationaal Theater Amsterdam.