Peter Paul Rubens, Bacchanaal met de dronken Silenus, ca. 1611-1615, olieverf op doek, 162 x 218,5 cm, Gemäldegalerie der Akademie der bildenden Künste Wien
Jan Weenix, De witte pauw, 1693, olieverf op doek, 191 x 166 cm, Gemäldegalerie der Akademie der bildenden Künste Wien
Zelfportret op 15-jarige leeftijd, Anthony van Dyck, ca. 1615. Gemäldegalerie van de Akademie der bildenden Künste in Wenen
's-Hertogenbosch 09 februari 2020 - 06 september 2020

Meesterwerken uit Wenen

Noordbrabants Museum – Met de tentoonstelling Meesterwerken uit Wenen presenteert Het Noordbrabants Museum een groot aantal 17de-eeuwse Vlaamse en Hollandse meesters. Meer dan 50 schilderijen en 20 tekeningen van onder meer Peter Paul Rubens, Anthony van Dyck, Rembrandt van Rijn en Jan Weenix zijn er te zien. De werken zijn afkomstig uit de collectie van de Akademie der bildenden Künste in Wenen.

Na jaren verwoed verzamelen liet Anton graaf Lamberg-Sprinzenstein in 1822 de Weense kunstacademie een indrukwekkend legaat na. Aan dit nalatenschap, bestaande uit ongeveer 800 schilderijen van meesters als Rubens, Van Dyck, Guardi en Rembrandt, verbond hij echter één voorwaarde. De gift moest toegankelijk zijn voor zowel studenten als publiek. Zo ontstond de Gemäldegalerie der Akademie der bildenden Künste Wien: een universiteitsmuseum met een topcollectie.

De absolute topstukken uit de tentoonstelling zijn 'Bacchanaal met de dronken Silenus' van Peter Paul Rubens, 'Zelfportret op 15-jarige leeftijd' van Anthony van Dyck, 'Portret van een jonge vrouw' van Rembrandt van Rijn en 'De witte pauw' van Jan Weenix.

Meesterwerken uit Wenen is te zien van 9 februari t/m 1 juni in het Noordbrabants Museum. Voor meer informatie over de tentoonstelling, klik hier.