OUD AGENDAITEM

Mesdag & Colenbrander

De Mesdag Collectie - In de tentoonstelling Mesdag & Colenbrander. Gedeelde fascinatie voor keramiek staat de indrukwekkende collectie Colenbrander-keramiek van het echtpaar Mesdag centraal. De fotografen en kunst- en designverzamelaars Erik en Petra Hesmerg zijn de gastconservatoren van deze expositie. Zij selecteerden de mooiste werken, fotografeerden de belangrijkste stukken voor de publicatie en tonen Colenbranders keramiek in context.

Theo Colenbrander (1841-1930) wordt wel gezien als de eerste industrieel ontwerper. Het echtpaar Hendrik Willem en Sientje Mesdag kocht als eerste zijn modern vormgegeven aardewerk, voor hun woonhuis en voor hun museum. Bij het overlijden van Hendrik Willem Mesdag in 1915 omvatte deze keramiekcollectie ongeveer 130 objecten en sets. Daarna zijn de stukken uit de privéverzameling verspreid geraakt. Deze tentoonstelling brengt een deel van die objecten weer samen en bovendien terug naar het oorspronkelijke huis van het echtpaar.

In de tentoonstelling wordt ook aandacht besteed aan het creatieve proces van het ontwerpen en beschilderen van de aardewerken objecten. Daarbij wordt de relatie tussen Mesdag en Colenbrander toegelicht. Mesdag was namelijk aandeelhouder van de N.V. Plateelbakkerij Rozenburg in Den Haag, waar Colenbrander ten tijde van de opening van Museum Mesdag de hoofdvormgever was.

De tentoonstelling Mesdag & ColenbranderGedeelde fascinatie voor keramiek is van 8 maart t/m 23 juni 2019 te zien in De Mesdag Collectie in Den Haag.

Klik hier voor meer informatie.