Christus als tuinman in getijdenboek © Koninklijke Bibliotheek Den Haag
OUD AGENDAITEM

Middeleeuwse tuinen. Aardse paradijzen in oost en west

Rijksmuseum Oudheden - Middeleeuwse tuinen komen deze zomer tot bloei in de sfeervolle zomertentoonstelling Middeleeuwse tuinen. Aardse paradijzen in oost en west in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Bezoekers kunnen hier genieten van verhalen over de middeleeuwse tuin en zijn planten, kruiden en bloemenpracht, van Europa tot in het Midden-Oosten. Daarbij komen moes- en siertuinen aan bod, maar ook tuinieren in de Middeleeuwen, lusthoven, het paradijs als tuin en ‘de tuin in huis’. De tentoonstelling is te zien van 2 mei tot en met 1 september 2019.

Middeleeuwse tuinen toont onder andere eeuwenoude geïllustreerde manuscripten, herbaria, bloementapijten, schilderijen en prenten, opgegraven tuingereedschap, tegeltableaus en servies met bloemmotieven. De archeologische vondsten en kunstwerken geven een beeld van de weelde, het belang en de diversiteit van tuinen in de westers-christelijke en de oosters-islamitische wereld tussen 1200 en 1600.

In een zonnige en kleurrijke vormgeving met prieeltjes en vogelgezang kunnen bezoekers kruiden en bloemen ruiken, zelf een tuin ontwerpen en digitaal bladeren in middeleeuwse boeken met tuinvoorstellingen. Zeldzame schilderijen, prenten en miniaturen bieden een kennismaking met een lieflijke Madonna tussen de rozen, een Perzische prins bij de fontein en een stoere Italiaanse tuinman. Zo komt de middeleeuwse geschiedenis tot leven.

In het leven van de middeleeuwse mens speelden tuinen een grote rol. Niet alleen praktisch voor voedsel en geneesmiddelen, maar ook voor ontspanning, het minnespel en religie. Zo is het woord ‘paradijs’ afgeleid van het Oud-Perzische woord voor tuin, ‘pairidaeza’. Zowel in de koran als in de bijbel is het paradijs beschreven als een tuin met eeuwig stromende rivieren, groenblijvende planten en plaats waar dier en mens in harmonie leven.

De tentoonstelling slaat een brug tussen de tuinen in de westerse en oosterse culturen, waarbij de overeenkomsten in het oog springen. In beide sferen staat de luxe van buiten zijn centraal: buiten zijn tussen de bloeiende bloemen en het helder water, met paviljoens voor ontspanning, maaltijden, concerten en poëzievoordrachten.

Klik hier voor meer informatie over Middeleeuwse tuinen. Aardse paradijzen in oost en west, van 2 mei tot en met 1 september 2019 te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.