Javastraat Foodtour bij Ricardo's, Foto: Pavel Ananich
OUD AGENDAITEM

Mijn Ritueel

Het Tropenmuseum - Het Tropenmuseum zoekt de buurt op en treedt buiten haar muren met het pop-up museum Mijn Ritueel. Buurtbewoners en passanten kunnen de pop-up gratis bezoeken en bijdragen aan de tentoonstelling door het delen van hun eigen ritueel. Zo maken we samen een tentoonstelling van persoonlijke verhalen uit Amsterdam-Oost. Het pop-up museum is van 29 mei t/m 30 november geopend op de 1e van Swindenstraat 469. Het Tropenmuseum verbindt zich daarnaast aan de buurt door het organiseren van Javastraat foodtours, waar de smaken van oost geproefd worden.

Welke rituelen leven onder buurtbewoners in de stad? Waar halen ze hun rituelen vandaan? Hoe geven rituelen zin en betekenis aan het leven? En op welke manier zijn de rituelen van de stad verbonden aan de collecties van het Tropenmuseum? Deze vragen onderzoekt het Tropenmuseum in de pop-up Mijn Ritueel - een tentoonstelling vol fotografie en persoonlijke verhalen, waar ook workshops, lezingen en rondleidingen worden gegeven.

Met het project Mijn Ritueel gaat het Tropenmuseum verbinding aan met de buurt. Wereldculturen ontmoeten elkaar in het Tropenmuseum, net als in Amsterdam-Oost. Bewoners in Amsterdam-Oost dragen verhalen met zich mee die actuele betekenissen geven aan de Tropenmuseum collectie. Met deze persoonlijke verhalen wil het Tropenmuseum haar collectie meer betekenis geven en zo meer naar het nu halen.

Naast het pop-up museum trekt het Tropenmuseum nog verder de buurt in met de Javastraat Foodtour. Eten is onlosmakelijk aan cultuur verbonden en speelt vaak een grote rol in rituelen. Vanaf 12 mei starten eigentijdse tours langs verschillende eetgelegenheden, waar je proeft, luistert en ondernemers ontmoet. Het betreft een culinaire ontdekkingsreis langs baklava, Turkse mezzes, koffie en nog veel meer. Achter elk gerecht schuilt een bijzonder verhaal.

Klik hier voor meer informatie over Mijn Ritueel, van 29 mei t/m 30 november 2019 te zien in het Tropenmuseum.