Ontwerper Wim Crouwel door Paul-Huf, Design Museum Den Bosch
OUD AGENDAITEM

Modern Nederland 1963-1989

Design Museum Den Bosch – Van 23 maart 2019 t/m 18 augustus 2019 is in Design Museum Den Bosch de tentoonstelling Modern Nederland 1963-1989. De vormgeving van een gidsland te zien. De tentoonstelling geeft een levendig beeld van design, architectuur en kunst uit deze periode. Het is een feest van herkenning voor iedereen die zich deze tijd herinnert en bovendien een goede eerste kennismaking voor de postmoderne generaties.

Vanaf de jaren 60 van de twintigste eeuw wilde Nederland modern zijn. Het Nederlandse modernisme had een typerende vormgeving: abstractie, geometrie en het gebruik van wit, grijs en zwart. Het was onderdeel van een internationale modernistische beweging maar ook typisch Nederlands, zowel in de beeldtaal als in de maatschappelijke ambities.

Overheidsbedrijven als de PTT, de Spoorwegen en de Belastingdienst waren een belangrijke opdrachtgever voor ontwerpers, en droegen daarmee eensgezind de naoorlogse Hollandse waarden van anti-traditie, openheid, tolerantie en democratie uit. Van postzegels tot Deltawerken, overal drukte de overheid haar stempel op openbaar design.

In de loop van de jaren negentig kreeg dit typisch Nederlandse modernisme echter een negatieve reputatie. Dertig jaar later is bijna alles van deze stijl afgebroken, opgeruimd, vergeten of in depots verdwenen. Maar het is tijd voor een kritische herwaardering van het Nederlands modernisme van 1963 tot 1989. In het licht van de wereldberoemde stroming ‘Dutch Design’ zijn de ontwerpen uit deze periode weer visueel verfrissend en de sociale ambities weer relevant.

Te zien zijn ontwerpen en kunstwerken van onder anderen Gijs Bakker, Joost Baljeu, Wim Crouwel, Ad Dekkers, Herman Hertzberger, Kho Liang Ie, Emmy van Leersum, Aldo van den Nieuwelaar, Bruno Ninaber van Eyben, Jan Slothouber & William Graatsma, André Volten en Carel Weeber voor onder andere de PTT, DSM en Rijkswaterstaat.

Ten aanvulling op de reguliere tentoonstelling wordt iedere maand een zondagcollege gegeven. De colleges starten met een iconisch, herkenbaar beeld uit de tentoonstelling dat als casus dient. Vanuit dit beeld wordt uitgezoomd naar de culturele context. Er komen verschillende ontwerpdisciplines aan bod: architectuur, grafische vormgeving, productvormgeving en landschapsarchitectuur.

Klik hier voor meer informatie over Modern Nederland 1963-1989.De vormgeving van een gidsland, van 23 maart 2019 t/m 18 augustus 2019 te zien in Design Museum Den Bosch.