Mon : Fleur, Sally Pittman
OUD AGENDAITEM

Mon : Fleur - Sally Pittman

Het Mondriaanhuis - Op 17 maart opent in het Mondriaanhuis de tentoonstelling Mon : fleur van Sally Pittman. In twee zalen van het museum reageert zij met acht textiele objecten en een korte film op de bloemen die Piet Mondriaan schilderde. Een aantal van deze bloemen is vanaf 17 maart ook te zien in het Amersfoortse museum.

Piet Mondriaan heeft de mode altijd geïnspireerd. En dan vooral zijn abstracte kunst. Denk bijvoorbeeld aan de befaamde Mondriaanjurk die de Franse couturier Yves Saint Laurent in 1965 ontwierp. Beeldend kunstenaar en modeontwerper Sally Pittman liet zich voor Mon : fleur juist inspireren door de bloemen van Piet Mondriaan. De schilder verbeeldde ze regelmatig tijdens zijn artistieke loopbaan. Meestal schilderde hij een enkel exemplaar, zoals een enkele chrysant of amaryllis. Hun kleuren en eenvoud, directheid en kwetsbaarheid inspireerden Pittman tot acht textiele objecten. In deze objecten, maar ook in de schetsen die daaraan voorafgingen, zie je hoe zij op zoek ging naar de verbinding met Mondriaan. Tevens wordt haar eigen fascinatie voor schoonheid en vergankelijkheid zichtbaar.

Naast het ontwerpen van mode legt Pittman zich ook toe op objecten van textiel en andere (gevonden) materialen. In haar vaak poëtische werk onderzoekt en creëert de kunstenaar gemoedstoestanden en sferen. Pittmans composities en installaties zijn sinds 2005 te zien in uiteenlopende exposities en presentaties. In het Mondriaanhuis was in 2015 een installatie van Pittman onderdeel van tentoonstelling Anders abstract.

De tentoonstelling Mon : Fleur is van 17 maart t/m 15 september 2019 te zien in het Mondriaanhuis.

Klik hier voor meer informatie.