Niels Egidius - Mama, oil on canvas, 60 x 80cm (2019)
OUD AGENDAITEM

MONKEY

Albert van Abbehuis - In solotentoonstelling MONKEY brengt kunstenaar Niels Egidius (1991) een ode aan de aap. Al van kleins af aan is hij verwonderd door de manier waarop apen zich voortbewegen: met speels gemak slingerend door het hoge bladerdek, springend van boom naar boom. De expositie is vanaf 30 augustus t/m 30 september te bezichtigen in de historische Villa: Het Albert van Abbehuis te Eindhoven.

Door apen te schilderen probeert Egidius dichter bij de essentie te komen van ons bestaan als primaat en onze drang om te overleven. De mens is altijd bezig met de toekomst en ontwikkelt zich tot een steeds complexer wezen. Het beangstigt Egidius, die zich afvraagt of we niet steeds verder weg komen te staan van onze dierlijke kanten.

De kunstenaar staat in deze werken stil bij de basisbehoeften van de primaat en het simpele genot in het leven. De aap nodigt Egidius uit om filosofische hersenspinsels op lichtvoetige wijze te verwerken in zijn schilderijen. Spelenderwijs creëert hij alternatieve scenario’s voor het verloop van de evolutie, waarin zijn naïviteit en kinderlijke verwondering de overhand nemen.

Niels Egidius cureerde een aantal werken van ontwerper Willem van Hooff als bijdrage aan zijn solotentoonstelling. Waar Egidius gefascineerd is door onze voorouders ‘de Aap’ focust van Hooff zich op de volgende stap in de evolutietheorie. De werken van van Hooff gaan hierin in dialoog met die van Egidius.

De Eindhovense ontwerper creëert sculpturen die gebaseerd zijn op alledaagse objecten. De uitwerking van zijn sculpturen suggereren echter alles behalve het alledaagse; Van Hooff laat zich inspireren door 'de Mensheid' en zet prehistorische bouwmethodes in om nieuwe producten te maken.

Niels Egidius (1991) studeerde in 2016 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht maar tekent al zo lang hij loopt. De romantische werelden die hij afbeeldt begeven zich op het grensgebied tussen droom en realiteit. Thema’s als romantiek, oriëntalisme en mythologie combineert hij met observaties uit zijn dagelijks leven. Met symbolische details probeert hij de kijker uit te dagen te ontrafelen wat hij of zij ziet. Niels Egidius ziet zichzelf dan ook als een schilderende regisseur: schilder en verhalenverteller ineen.

Klik hier voor meer informatie over MONKEY, van 30 augustus t/m 30 september 2019 te zien in het Albert van Abbehuis.