Nam June Paik, TV-Buddha, 1974. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam. Foto Stedelijk Museum Amsterdam.
Nam June Paik installeert TV Buddha in het Stedelijk Museum. Foto: Rene Block
Nam June Paik, TV Garden, 1974-1977 (2002). Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, Düsseldorf © Estate of Nam June Paik
Amsterdam 14 maart 2020 - 04 oktober 2020

Nam June Paik - The Future is Now

Stedelijk Museum Amsterdam - Het Stedelijk Museum Amsterdam presenteert de grote overzichtstentoonstelling The Future is Now van Nam June Paik. Het werk van Paik is multidisciplinair, experimenteel, innovatief, speels en van grote invloed op de generaties na hem. Hij is een van de grondleggers van de hedendaagse videokunst en ziet al vroeg in wat de impact van massamedia zullen zijn.  

Nam June Paik wordt geboren in Zuid-Korea, groeit op in Japan, studeert muziek in Duitsland en neemt deel aan een internationaal netwerk van Fluxus-kunstenaars. Paik introduceert de term ‘elektronische snelweg’ en voorzag daarmee de toekomst van de communicatie in het internettijdperk. Hij legt een relatie tussen kunst en technologie, tussen Oost en West, en reflecteert op de invloed die technologie heeft op de globalisering, en daarmee op ons dagelijks leven.

The Future is Now toont het oeuvre van Paik in al zijn veelzijdigheid waarin verschillende disciplines samenkomen: video, sculptuur, muziek, dans en performance. Zo zal de tentoonstelling twee indrukwekkende, zaalvullende werken bevatten: TV Garden uit 1974-77, waarin natuur en technologie samenkomen in een installatie met tv’s en tientallen planten, en het monumentale sluitstuk van de tentoonstelling Sistine Chapel uit 1993, met 34 projectoren bijeengebracht tot een totaalervaring.

De Future is Now is te zien vanaf 14 maart t/m 4 oktober 2020 te zien in Het Stedelijk Amsterdam. Klik hier voor meer info.