Neri Oxman - Aguahoja
Foto: So Morimoto
Alexandra Daisy Ginsberg - The Substitute
OUD AGENDAITEM

NATURE

Cube Design Museum - Cube Design Museum te Kerkrade presenteert in samenwerking met Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum, New York van 10 mei 2019 tot en met 19 januari 2020 de omvangrijke expositie NATURE–Cooper Hewitt Design Triennial co-organized with Cube design museum. Deze expositie, die gelijktijdig te zien is in New York en Kerkrade, toont de wereldtop  van meest verrassende designinnovaties op dit gebied van de afgelopen drie jaar. Allen met nieuwe inzichten die, juist nu de natuur zo onder druk staat door menselijk handelen, onmisbaar zijn voor het leefbaar houden van de aarde.

NATURE bestaat uit 64 innovatieve projecten van designers en onderzoeksinstellingen wereldwijd in diverse designdisciplines, zoals architectuur, mode, product design en landschapdesign. De strenge selectie van de projecten is gemaakt op basis van creativiteit, samenwerking met de natuur en functionaliteit. De expositie NATURE onderzoekt de manieren waarop designers duurzame productiemethoden verkennen, nieuwe manieren voor de bescherming van toekomstige generaties en het verdiepen van onze kennis van en relatie tot de natuur. Innovatiegebieden die aan bod komen, zijn synthetische biologie, biomedisch onderzoek, datavisualisatie, stadslandbouw, hernieuwbare energie en additieve productie. 

De deelnemende designers zijn afkomstig van alle continenten wereldwijd. De Nederlandse designdiscipline is met zeven designers, waaronder Eric Klarenbeek en Teresa van Dongen, goed vertegenwoordigd. 

'Met de start van het nieuwe millennium in 2000 zijn ook Cooper Hewitt’s Design Triennials van start gegaan. Deze expositieserie brengt iedere drie jaar een wereldwijd overzicht van actueel design naar de Verenigde Staten om zo de dialoog over uiteenlopende onderwerpen te voeden.', zegt Caroline Baumann, directeur Cooper Hewitt, Smitsonian Design Museum. 'De Design Triennial 2019 confronteert ons met onze grootste uitdaging tot nu toe -het verlies van natuur- en zet ons allen voor de vraag hoe we omgaan met de relatie tussen mens en natuur.' Voor deze zesde editie van hun Design Triennial werkt Cooper Hewitt voor de eerste keer in co-creatie met een ander museum, Cube design museum: 'Het gelijktijdig openen van de Triennial aan beide zijdes van de oceaan versterkt de boodschap van de expositie en plaveit de weg voor leiders en gemeenschappen in alle sectoren van de samenleving zich aan te sluiten bij deze belangrijke dialoog,' zegt Baumann.

'De natuur staat onder grote druk door het menselijk handelen en de impact van onze levensstijl. Het ombuigen van de trend van natuurverlies is een urgente en cruciale, menselijke behoefte. De expositie NATURE laat duidelijk zien dat wij als mens ook in staat zijn de balans tussen de natuurlijke wereld en de door de mens gemaakte wereld weer te herstellen. Een boodschap die erg goed aansluit op de doelstelling van Cube: het tonen van design met impact; design dat gemaakt is vanuit menselijke behoeften en ambitie,' zegt Hans Gubbels, directeur van Cube design museum.

De expositie is samengesteld door een team van curatoren van zowel Cooper Hewitt, als Cube design museum. Daarnaast is een internationaal team van adviseurs samengesteld om er voor te zorgen dat zoveel mogelijk relevante projecten in de expositie worden opgenomen.

Klik hier voor meer informatie over NATURE, van 10 mei 2019 t/m 19 januari 2020 te zien in het Cube Design Museum.