Impressie van J.F.Staals, Bijenkorf bij nacht 1923. Collectie-Nieuwe-Instituut-
OUD AGENDAITEM

Nooit gebouwd Den Haag

Haags Historisch Museum - Het negentiende-eeuwse Paleis der Staten-Generaal op het Binnenhof, het Olympisch Stadion in Scheveningen, de Bijlmer-flats in de Schilderswijk, de ‘wereldhoofdstad’ in de duinen, het gotische paleis van koning Willem II op Zorgvliet of de snelweg dwars door de negentiende-eeuwse wijken rond het centrum. Dat klinkt als Den Haag, maar dat is het niet. Het zijn stuk voor stuk gebouwen, stadsuitbreidingen en wegen die je in Den Haag niet zult tegenkomen. Ze zijn namelijk nooit gebouwd, maar nu wel te zien in Nooit gebouwd Den Haag. 

De niet gebouwde stad vormt vanaf medio november 2019 het onderwerp van een tentoonstelling en een boek: Nooit gebouwd Den Haag. Hierin staan tientallen bijzondere, Haagse plannen centraal die om uiteenlopende redenen onuitgevoerd zijn gebleven: van ontwerpen voor beeldbepalende gebouwen als het Vredespaleis, het stadhuis en de Tweede Kamer tot ingrijpende verkeersplannen en ambitieuze stadsuitbreidingen. Van praktische oplossingen tot utopische projecten. Wat waren de ideeën achter deze plannen? En waarom zijn ze niet uitgevoerd? 

Boek en tentoonstelling vormen een uitnodiging om met andere ogen naar de vertrouwde stad te kijken. Terugkijkend slaken we bij sommige geschrapte projecten een zucht van verlichting, maar wellicht moeten we in andere gevallen met weemoed en spijt vaststellen dat “Groot Denken” niet ten uitvoer is gebracht.

Nooit gebouwd Den Haag is te zien van 16 november 2019 t/m 22 maart 2020 in het Haags Historisch Museum. Klik hier voor meer info.