Detail van het Olav-altaarfrontaal, Trondheim, ca. 1300. Trondheim (Noorwegen), Nidaros Cathedral
OUD AGENDAITEM

North & South. Europese topstukken herenigd

Museum Catharijneconvent - Zowel in het uiterste noorden als in het uiterste zuiden van Europa blijken nog middeleeuwse werken van ongekende kwaliteit bewaard gebleven, die ondanks hun mijlenverre afstand opvallend veel op elkaar lijken. Het is het museum gelukt deze zeldzame kunstwerken uit de periode 1100-1350 eenmalig vanuit Catalonië (Spanje) en Noorwegen naar Utrecht te laten reizen. Van 25 oktober 2019 tot en met 26 januari 2020 kunnen bezoekers genieten van hun verrassende schoonheid én de vele stilistische overeenkomsten. Een absolute ‘must see’ omdat kunst uit deze vroege periode in het midden van Europa vrijwel geheel verloren is gegaan.

De collecties uit Noord- en Zuid-Europa tonen ondanks hun mijlenverre afstand verrassend veel overeenkomsten, wat duidt op een enorme mobiliteit van culturele objecten en ideeën in de hoge middeleeuwen. Te zien zijn prachtige kleurrijke panelen met verrassende, verhalende voorstellingen. Het gaat om geschilderde altaardecoraties en objecten gerelateerd aan het altaar, in die tijd de meest heilige en belangrijkste ontmoetingsplek voor de middeleeuwer. Ze laten zien hoe fascinerend en kleurrijk de kerk in heel middeleeuws West-Europa moet zijn geweest.

De middeleeuwse topstukken uit de periode 1100-1350 die de tand des tijds hebben doorstaan, hebben hun redding mede te danken aan hun geografische ligging. Gescheiden door de Pyreneeën in het zuiden en de fjorden in het noorden, zijn alleen in Catalonië (Spanje) en Noorwegen deze vroege stukken bewaard gebleven, vaak in kleine en afgelegen dorpskerken. In Midden-Europa is deze kunst verloren gegaan, als gevolg van beeldenstormen, de Franse revolutie, de Contrareformatie, veranderende smaak en de drang naar innovatie.

Uitgangspunt voor de tentoonstelling vormt een Mariabeeld van rond 1240, een van de oudste objecten uit de collectie van het museum. Hoewel haar kind, kroon en armen ontbreken, straalt ze veel kracht uit. Gefascineerd door haar ouderdom - ze is immers bijna 800 jaar oud - kwamen steeds weer dezelfde vragen op. Hoe zag haar oorspronkelijke verblijfplaats eruit? Wat was haar functie? Waarom is juist zij bewaard gebleven? De tentoonstelling North & South biedt de antwoorden en laat Maria schitteren tussen haar tijdgenoten.

Klik hier voor meer informatie over North & South. Europese topstukken herenigd, van 25 oktober 2019 te zien t/m 26 januari 2020 in Museum Catharijneconvent.