I am a Lady, 2008 © Mary Sibande
Omar Ibn Said, Série Diaspora, 2015 © Omar Victor Diop / Courtesy Galerie MAGNIN - A
Magadi , 2017 © Osborne Macharia
OUD AGENDAITEM

NOW LOOK HERE

Amsterdam Noord – Vanaf begin 2020 wordt een loods in Amsterdam Noord omgetoverd tot een pop-up tentoonstellingsruimte voor de expo NOW LOOK HERE. In deze tentoonstelling is het werk van veertien Afrikaanse kunstenaars te zien die uiterlijke schijn inzetten voor het vertellen van een dieperliggend verhaal. Met ironie, schoonheid en stijl kantelen ze het imago van Afrika.

De tentoonstelling brengt veertien Afrikaanse kunstenaars bijeen in een groepstentoonstelling die op het eerste gezicht opvalt door de aandacht voor uiterlijke schijn: alles is kleurrijk, stralend, glad en esthetisch. Bij nader inzien blijkt het verleidelijke oppervlak een instrument om de bezoeker te betrekken bij een dieperliggend verhaal, waarbij een omkering van perspectief plaatsvindt: wit wordt zwart, stigma wordt schoonheid, een sloof blijkt hogepriesteres en ogenschijnlijke voetnoten in de geschiedenis ontpoppen zich als vooraanstaande figuren.

De werken spreken zich, direct of indirect, uit over de historische misstanden en actuele problemen die het beeld van Afrika in de media domineren. Maar ze nemen de regie van het beeld over en zetten daarbij een compleet andere toon. Wat de foto’s, video’s en performances in NOW LOOK HERE verbindt is een soeverein spel met clichés en vooroordelen, waarbij humor, schoonheid en optimisme het opnemen tegen de dagelijkse realiteit.

NOW LOOK HERE is te zien vanaf 25 januari 2020 t/m 23 februari 2020 in Amsterdam Noord, Asterweg 17. Klik hier voor meer info.