Frans Hals, Portret van een dame met handschoenen, c. 1645/50 olieverf op doek, beeldmaat: H98,2 x B80,0 cm, Particuliere collectie ter ere van Doris Morksy
Frans Hals, Portret van een onbekende man, ca. 1635/38 olieverf op doek, doek: 79,5 × 58,5 cm, Particuliere collectie ter ere van Doris Morksy
OUD AGENDAITEM

Oog in oog met Frans Hals

Van Abbemuseum i.s.m. Frans Hals Museum  - In Oog in oog met Frans Hals verken je de relatie tussen 17e-eeuwse schilderijen en kunstwerken van na 1900. De tentoonstelling laat je  kennismaken met vernieuwing in het heden en verleden door verschillende kunststijlen naast elkaar te presenteren. Vergelijk composities, analyseer ontwerpen en ontdek de bijzondere verhalen die het heden en verleden delen.

Frans Hals (1582 – 1666) is ongetwijfeld een van de belangrijkste Hollandse Meesters. Hij is vooral bekend om zijn nonchalante, gedurfde toets waarmee hij zijn tijdgenoten levensecht portretteerde. Hals heeft mensen op een unieke wijze verbeeld. Hij schilderde vrijer dan zijn tijdgenoten, zijn losse toets en de manier waarop hij de geportretteerde weergaf waren dynamischer en directer. Zijn vernieuwing zat niet alleen in de vorm maar ook in de inhoud. Hals schilderde vele vooraanstaande stadsgenoten, maar bracht ook graag de minder bedeelden in beeld: de dorpsgek, drinkebroers, lachende vissersjongens of rokende kinderen, ze vloeiden allemaal uit zijn penseel. Daarmee stelde hij de norm met betrekking tot wie er geportretteerd kon worden en hoe ter discussie. 

Oog in oog met Frans Hals is te zien van 21 december 2019 t/m 26 januari 2020 in het Van Abbemuseum. Voor meer informatie, klik hier.