Masterclass Life Quartet. Foto: Ton van der Mark
OUD AGENDAITEM

Orlando Festival

Orlando Festival - Liefhebbers van klassieke kamermuziek komen al sinds 1982 vanuit het hele land in augustus naar Zuid Limburg om op het Orlando Festival te genieten van dagen gevuld met de meest prachtige muziek. Er zijn twee gevarieerde concerten per dag, daarnaast kunt u meemaken hoe een compositie wordt ingestudeerd en masterclasses zang en ensemblespel bijwonen. Het prachtige landschap, met vele wandel- en fietsroutes, maakt samen met de geboden muzikale ervaringen het Orlando Festival tot een bijzondere muziekvakantie.

Liefhebbers van kamermuziek kunnen hun hart ophalen tijdens het Orlando Festival (8 – 18 augustus 2019). De bijzondere sfeer, de mooie locatie (een prettig hotel in een historische abdij) en de prachtige Zuid-Limburgse omgeving maken van een bezoek aan het Orlando Festival een heerlijke ervaring. Boek een verblijf op het festival of kom een dag langs in Hotel & Conferentieoord Rolduc. Alle bezoekers (op basis van volpension, met drie buffetmaatlijden per dag) verblijven samen met de musici en de actieve deelnemers in de Abdij, omgeven door mooie tuinen. Men ontmoet elkaar tijdens de maaltijden, bij de lessen, bij een masterclass of een concert. Dit zorgt mede voor de befaamde ontspannen en unieke Orlando sfeer.

Het Orlando Festival 2019 biedt de deelnemers en luisteraars maar liefst 20 uur luistergenot, met gevarieerde kamermuziek uit 4 eeuwen. Dertig gerenommeerde solisten en kamermusici uit tien landen voeren werken uit van 42 componisten uit 13 landen. Van solo composities (voor piano, viool, harmonium, cello, contrabas, harp, fluit, orgel), via duo, trio, kwartet, kwintet, sextet en octet tot en met de 18 musici van Gruppo Montebello, dit jaar met medewerking van de Australische violist Kristian Winther, die het monumentale vioolconcert van Max Reger zal uitvoeren, en van de beroemde Duitse sopraan Anna Lucia Richter, die liederen van Alban Berg en Anton Webern zal zingen. Voor de uitvoering van Psalm 23 van Alexander Zemlinsky voegen 20 zangers van Theaterkoor Opera Zuid zich bij Gruppo Montebello.

Grote namen uit de barok (Bach, Vivaldi, Telemann), de klassieke periode (Mozart, Beethoven, Schubert), de romantiek (Borodin, Liszt, Mendelssohn, Schumann, Grieg, Chopin, Rimsky-Korsakov, Brahms, Tsjaikovski, SaintSaëns), de 20ste eeuw (Bartók, Schönberg, Webern, Berg, Sjostakovitsj, Messiaen) worden geflankeerd door minder bekende maar daarom niet minder interessante collegae. Bijzondere aandacht is er voor de recentelijk overleden bijzondere Nederlandse componist Hans Kox (1930-2019), die met 14 representatieve en gevarieerde werken in de schijnwerpers staat. Andere gepresenteerde Nederlandse componisten zijn Gerrit Jan van Eijken, Otto Ketting, Patrick van Deurzen en Maria Alejandra Castro Espejo.

Het Orlando Festival vindt plaats van 8 t/m 18 augustus 2019 in Kerkrade.

Klik hier voor meer informatie.